Гарячі запитання та відповіді

 

Працівники закладів освіти підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам. 

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) оновило вимоги до організації та проведення профілактичних медичних оглядів. Ці вимоги набувають чинності з 01 жовтня 2024 року.

Також МОЗ затвердило Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду та Зміни до порядку проведення цих оглядів, зокрема, на предмет вживання психоактивних речовин.

До Служби освітнього омбудсмена надходять звернення від керівників та працівників закладів освіти щодо проведення медичного огляду в умовах воєнного стану. Серед працівників сфери освіти є, зокрема, певне нерозуміння щодо оновлених вимог до організації та проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Служба освітнього омбудсмена здійснила моніторинг нормативно-правових актів щодо цих питань та двічі зверталася з відповідними листами до МОЗ – з проханням докладно роз’яснити деякі питання медичного огляду працівників закладів освіти, а також із пропозицією розглянути можливість відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів для педагогічних працівників під час дистанційної роботи. Також ми звернулися до Державної служби України з питань праці щодо дотримання трудових прав під час вимог до психіатричного медогляду працівників закладів освіти. Докладні відповіді на запитання у публікації.

 

1.ЩО ВКЛЮЧАТИМЕ ОБОВ'ЯЗКОВИЙ ПРОФІЛАКТИЧНИЙ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ З 01 ЖОВТНЯ 2024 РОКУ?

 

У своєму листі МОЗ роз’яснює, що відповідно до Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (наказ МОЗ від 23 липня 2002 року № 280, у редакції наказу МОЗ від 21 лютого 2013 року        № 150), з урахуванням Змін, затверджених наказом МОЗ від 08 листопада 2023 року № 1925, які набудуть чинності 01 жовтня 2024 року, обов’язковий профілактичний медичний огляд буде включати відповідно до Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення:

  • лабораторні дослідження:

загальний аналіз крові (включно з лейкоцитарною формулою); 

– глюкоза крові;

– загальний аналіз сечі; 

– серологічні дослідження крові на інфекційні хвороби; 

– дослідження калу на виявлення гіменолепідозу та ентеробіозу;

– бактеріологічні дослідження (лише для окремих категорій працівників);

  • обстеження лікарями-спеціалістами: 

– терапевт або лікар загальної практики – сімейний лікар;

– дерматовенеролог;

– отоларинголог; 

– стоматолог; 

– психіатр;

  • інструментальні дослідження: 

– вимірювання артеріального тиску; 

– електрокардіограма; 

– інші дослідження;

  • флюорографія: 

проводиться при проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, в тому числі діагностики латентної туберкульозної інфекції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Увага! З метою уточнення діагнозу можуть призначатися додаткові лабораторні / інструментальні дослідження та/або обстеження лікарями-спеціалістами.

 

2.ЧИ ПОТРІБНО ПРАЦІВНИКАМ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ЩОРІЧНО ПРОХОДИТИ ФЛЮОРОГРАФІЮ?

Згідно з додатком 7 “Перелік симптомів та захворювань, за наявності яких

пацієнту проводять обстеження на туберкульоз, групи підвищеного ризику розвитку туберкульозу” до Стандартів медичної допомоги “Туберкульоз”, затвердженого наказом МОЗ від 19 січня 2023 року № 102 “Про затвердження стандартів медичної допомоги “Туберкульоз” визначено 23 групи підвищеного ризику розвитку туберкульозу. Серед цих груп працівники закладів освіти  відсутні. Але за наявності тих чи інших критеріїв, симптомів тощо до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу може бути віднесена будь-яка людина, зокрема працівник закладу освіти.

Відповідно до Переліку, затвердженого наказом МОЗ від 23 липня 2002 року № 280 (у редакції наказу МОЗ від 08 листопада 2023 року № 1925, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2023 року за        № 2013/41069), передбачено, що флюорографія проводиться при проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, зокрема діагностики латентної туберкульозної інфекції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Тобто, лише при належності до групи підвищеного ризику розвитку туберкульозу таке дослідження має проводитися 1 раз на рік. І це визначає заклад охорони здоров’я.

3.ПЕРЕЛІК ЯКИХ ЩЕПЛЕНЬ ПОТРІБНО МАТИ ПРАЦІВНИКУ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ДЛЯ ДОПУСКУ ЙОГО ДО РОБОТИ? З ЯКОЮ ПЕРІОДИЧНІСТЮ НЕОБХІДНО РОБИТИ ЦІ ЩЕПЛЕННЯ?

У пункті 3  наказу МОЗ від 24.11.2023 № 2002 “Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08 листопада 2023 року № 1925” зазначено, що вимогою проходження медичних оглядів є наявність щеплень. 

В оновленому Переліку виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб, який набуде чинності  01.10.2024, є працівники закладів освіти. Ми звернулися до МОЗ щодо того, які щеплення і з якою періодичністю необхідно робити працівнику закладу освіти.

Перелік обов’язкових профілактичних щеплень визначено частиною 1 статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” (далі – Закон). 

Існує календар обов’язкових профілактичних щеплень для всіх громадян, у якому визначається періодичність обов’язкових профілактичних щеплень (наказ МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595). У дорослому віці кожні 10 років необхідно проводити щеплення проти дифтерії та правцю. 

У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, працівники окремих професій, виробництв та організацій відсторонюються від виконання зазначених видів робіт (частина 2 статті 12 Закону).

Відповідно до абзацу 24 підпункту 20 частини 1 статті 8 Закону України “Про систему громадського здоров’я”, передбачено, що МОЗ затверджує перелік інфекційних хвороб та професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти таких інфекційних хвороб. Наразі, відповідний проєкт наказу розроблений МОЗ та проходить процедуру погодження у структурних підрозділах. 

Наказ Міністерства охорони здоров’я України 04 жовтня 2021 року № 2153 “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”, який визначає обов’язкові профілактичні щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, призупинено до кінця воєнного стану.

ПСИХІАТРИЧНИЙ ОГЛЯД ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

4.З ЯКОЮ ПЕРІОДИЧНІСТЮ ПРАЦІВНИКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ МАЮТЬ ПРОХОДИТИ ПСИХІАТРИЧНИЙ ОГЛЯД?

Здійснення попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, зокрема на предмет вживання психоактивних речовин регламентовано: 

Періодичність проведення оглядів визначена з урахуванням умов праці, можливим впливом на здоров’я працівника та затверджена згідно з Переліком категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду

Основною вимогою є наявність чинної довідки форми № 100-2/о на час прийняття рішення роботодавцем щодо допуску працівника до виконання робіт. Термін наступного прийняття рішення роботодавцем щодо продовження допуску до виконання робіт відбувається у строки, визначені наказом МОЗ від 26 січня 2024 року № 139, тобто через п’ять років. Для чого відповідно працівник спрямовується на повторний періодичний психіатричний огляд, результати якого у вигляді довідки за формою №100-2/о надає роботодавцю.

За інформацією, наданою МОЗ, підготовлені зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280, у якому є вимога проходити психіатричний огляд для працівників закладів освіти раз на рік. Ці зміни будуть стосуватися вимоги проходження психіатричного огляду раз на рік, і це буде змінено на п’ять років. До підписання та реєстрації цих змін в Міністерстві юстиції України необхідно користуватися наказом МОЗ від 26 січня 2024 року № 139, який регламентує проходження медичного огляду один раз на п’ять років.

5.ЧИ ВКЛЮЧАТИМЕТЬСЯ З 01.10.2024 РОКУ У ПСИХІАТРИЧНИЙ ОГЛЯД ЛАБОРАТОРНЕ ТЕСТУВАННЯ НА НАЯВНІСТЬ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ?

Огляд охоплює психіатричний огляд, проведений відповідно до статті 11 Закону України “Про психіатричну допомогу”, лабораторне визначення в крові карбогідрат-дефіцитного трансферину методом капілярного електрофорезу та в сечі наркотичних засобів і психотропних речовин.

Для здійснення лабораторного тестування на наявність психоактивних речовин лікар-психіатр має забезпечити забір крові та сечі в особи, яка проходить огляд.

Лабораторне тестування сечі на наявність в організмі наркотичних засобів і психотропних речовин охоплює дослідження на наявність чи відсутність опіоїдів, канабіоїдів, седативних чи снодійних засобів, кокаїну, галюциногенів, психостимуляторів.

Це визначено пунктами 4-6 Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затвердженого наказом МОЗ від 18.02.2022 № 651.

ПОЗАЧЕРГОВИЙ ПСИХІАТРИЧНИЙ ОГЛЯД НА ВИМОГУ РОБОТОДАВЦЯ

6. ХТО МАЄ ВИЗНАЧАТИ НАЯВНІСТЬ ЧИ ВІДСУТНІСТЬ ПСИХІЧНОГО РОЗЛАДУ У ПРАЦІВНИКА?

Відповідно до Закону України “Про психіатричну допомогу” психічні розлади – розлади психічної діяльності, визнані такими згідно з чинною в Україні Міжнародною статистичною класифікацією хвороб, травм і причин смерті. Відповідно до статті 3 “Презумпція психічного здоров’я” Закону України “Про психіатричну допомогу” кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України. Діагностика психічних розладів здійснюється під час надання особі психіатричної допомоги.

Виключно компетенцією лікаря-психіатра або комісії лікарів-психіатрів є встановлення діагнозу психічного розладу, прийняття рішення про необхідність надання психіатричної допомоги в примусовому порядку або надання висновку для розгляду питання, пов’язаного з наданням психіатричної допомоги в примусовому порядку (частина 2 статті 27 розділу 3 Закону України “Про психіатричну допомогу”).

Вище ми вже зазначали, що, відповідно до пункту 2 Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затвердженого наказом МОЗ від 18.02.2022 № 651, позачерговий психіатричний огляд проводиться також на вимогу роботодавця у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами, при наявності згоди особи

7. ЧИ РОЗРОБЛЕНА ПРОЦЕДУРА НАПРАВЛЕННЯ НА ПОЗАЧЕРГОВИЙ ПСИХІАТРИЧНИЙ ОГЛЯД НА ВИМОГУ РОБОТОДАВЦЯ?

 

У пункті 2 Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин визначено, що позачерговий психіатричний огляд проводиться на вимогу роботодавця у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами, при наявності згоди особи. 

Тепер роботодавець наділений правом направляти працівника на позачерговий психіатричний огляд, якщо, на думку роботодавця, є якісь причини, ознаки, які це обґрунтовують. Хоча це створює ризики зловживання роботодавцями такими повноваженнями. 

Хочемо зазначити, що для направлення працівника на позачерговий психіатричний огляд мають бути дуже вагомі причини. Для направлення працівника на такий позачерговий огляд радимо видати наказ чи розпорядження, з  яким необхідно ознайомити  працівника під підпис. Якщо працівник відмовляється від позачергового психіатричного огляду, то це варто зафіксувати відповідним чином (наприклад, складанням відповідного акту). Працівник може пройти позачерговий  психіатричний огляд у тій установі, де роботодавець оплатив цей огляд, або обрати інший заклад охорони здоров’я. Але у такому випадку сплатити за позачерговий  психіатричний  огляд в іншій установі працівник має самостійно. Заклад охорони здоров’я повинен мати відповідну ліцензію, яка надає йому право проводити психіатричні огляди.

За результатами огляду працівник надає роботодавцю довідку за формою         № 100-2/о, що дає змогу роботодавцю прийняти відповідне рішення щодо допуску його до виконання робіт. 

Наразі така процедура не розроблена. Ні МОЗ, ні Держпраці не надали відповідь на це запитання, але Служба освітнього омбудсмена буде продовжувати наполягати на розробці такої процедури.

8. ЯКІ ДОКУМЕНТИ ЩОДО ПРОХОДЖЕННЯ ПСИХІАТРИЧНОГО ОГЛЯДУ МАЄ ПРАВО ВИМАГАТИ РОБОТОДАВЕЦЬ У ПРАЦІВНИКА ТА У ЯКИЙ СПОСІБ?

У МОЗ роз’яснюють, що в разі проходження працівником позачергового огляду з метою встановлення наявності чи відсутності у такого працівника протипоказань для виконання робіт, він надає роботодавцю довідку за формою № 100-2/о, що дає змогу роботодавцю прийняти відповідне рішення щодо допуску його до виконання робіт.

9. ЧИ МОЖЕ ПРАЦІВНИК ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПОЗАЧЕРГОВОГО ПСИХІАТРИЧНОГО ОГЛЯДУ НА ВИМОГУ РОБОТОДАВЦЯ?

Позачерговий психіатричний огляд проводиться на вимогу роботодавця у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами, при наявності згоди особи. 

На нашу думку, якщо особа відмовилася від такого огляду, роботодавець має скласти відповідний документ з підписами осіб, які є свідками відмови (пункт 2 Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин).

10. ЧИ БУДУТЬ ДІЙСНІ З 01.10.2024 РОКУ МЕДИЧНІ ДОВІДКИ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ОБОВ'ЯЗКОВИХ ПОПЕРЕДНІХ ТА ПЕРІОДИЧНИХ ПСИХІАТРИЧНИХ ОГЛЯДІВ, ОТРИМАНІ У ПОПЕРЕДНІ РОКИ, ЩО МАЮТЬ ТЕРМІН ДІЇ П'ЯТЬ РОКІВ?

 Строк дії довідок за формою № 100-2/о, виданих після набрання чинності 11.03.2024 змін до наказу МОЗ від 18 квітня 2022 року № 651 “Про затвердження Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин” становить один рік з дати проведення огляду. Хоча періодичний психіатричний огляд працівники закладів освіти проходять кожні п’ять років, це визначено наказом МОЗ від 26 січня 2024 року № 139.

Довідка за формою № 100-2/о набрала чинності з 29.06.2022 року. Інструкція про проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, яка визначала медичну довідку про проходження попереднього та періодичного психіатричного огляду за формою 122-2/о, втратила чинність з 29.06.2022 року, і відповідно всі довідки за формою 122-2/о, видані після 29.06.2022 є нечинними. Ті довідки, які були видані до 29.06.2022 року, залишаються чинними на їхній термін, адже згідно зі статтею 58 Конституції України “закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи”.

11. ЧИ МАЄ ПРАВО ДИРЕКТОР ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ДОПУСКАТИ ДО РОБОТИ ПРАЦІВНИКА, ЯКЩО У НЬОГО ЗАВЕРШИВСЯ СТРОК ДІЇ ФОРМИ ПЕРВИННОЇ ОБЛІКОВОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ № 100-2/О “ДОВІДКА ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО, ПЕРІОДИЧНОГО ТА ПОЗАЧЕРГОВОГО ПСИХІАТРИЧНИХ ОГЛЯДІВ, У ТОМУ ЧИСЛІ НА ПРЕДМЕТ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН”, СТРОК ДІЇ ЯКОЇ ЛИШЕ ОДИН РІК?

Довідка за формою первинної облікової документації № 100-2/о “Довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин” надається особі, стосовно якої проведено попередній, періодичний та позачерговий психіатричний огляд, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин.

Форма № 100-2/о є документом, який свідчить, що особа пройшла огляд та відповідно має чи не має протипоказання для виконання окремих видів діяльності. Зазначена форма довідки надається працівником/кандидатом на зайняття посади роботодавцю під час прийому на роботу та у передбачені строки проведення періодичних психіатричних оглядів під час трудової діяльності. Періодичність проведення оглядів затверджена наказом МОЗ від 26 січня 2024 року № 139 – для працівників закладів освіти ця періодичність складає 1 раз на 5 років.

За результатами отриманої з форми № 100-2/о інформації роботодавець приймає рішення щодо допуску/недопуску працівника/кандидата на зайняття посади до виконання робіт. 

У листі МОЗ роз’яснює, що довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин не є документом, який має бути постійно чинним під час трудової діяльності, закінчення терміну дії довідки (один рік з моменту огляду) не може бути підставою для відсторонення працівника від виконання робіт та не є підставою для проведення повторного огляду.

12. ЯК МАЄ ДІЯТИ КЕРІВНИК ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ТА ПРАЦІВНИК ЗАКЛАДУ ОСВІТИ У РАЗІ ЗАВЕРШЕННЯ СТРОКУ ДІЇ ДОВІДКИ?

У листі МОЗ роз’яснює, що довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин не є документом, який має бути постійно чинним під час трудової діяльності, закінчення терміну дії довідки (один рік з моменту огляду) не може бути підставою для відсторонення працівника від виконання робіт та не є підставою для проведення повторного огляду.

Форма № 100-2/о є документом, який свідчить, що особа пройшла огляд та відповідно має чи не має протипоказання для виконання окремих видів діяльності. Зазначена форма довідки надається працівником/кандидатом на зайняття посади роботодавцю під час прийому на роботу та у передбачені строки проведення періодичних психіатричних оглядів під час трудової діяльності. Періодичність проведення оглядів затверджена наказом МОЗ від 26 січня 2024 року № 139  – для працівників закладів освіти ця періодичність складає 1 раз на 5 років.

ВАРТІСТЬ ТА ОПЛАТА МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

13. ЯКА ВАРТІСТЬ ПРОФІЛАКТИЧНОГО МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ З 01.10.2024 РОКУ?

У листі МОЗ повідомило, що заклади охорони здоров’я є самостійними господарюючими суб’єктами, які, зокрема, самостійно визначають вартість послуг, що надаються. Отже, розрахунки мають бути проведені саме надавачами таких послуг з урахуванням складових усіх витрат, що можуть бути понесені при їх наданні.

14. ХТО МАЄ ОПЛАЧУВАТИ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД?

Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. № 559 “Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок”, витрати закладів і установ охорони здоров’я, пов’язані із проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ і організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.

Перекладання на педагогічних працівників витрат на проходження обов’язкових медичних оглядів є незаконним та порушує їхні права.

МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ДЛЯ ТИХ, ХТО ПРАЦЮЄ ДИСТАНЦІЙНО

15. ЧИ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ ВИМОГИ МОЗ НАЯВНІСТЬ МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ДИСТАНЦІЙНО?

Служба освітнього омбудсмена ініціювала внесення змін щодо проведення медичних оглядів педагогічних працівників закладів освіти, які перебувають за кордоном, на тимчасово окупованих територіях або є внутрішньо переміщеними особами та продовжують працювати дистанційно. Адже пройти періодичний медичний огляд такі працівники не можуть. А їх недопуск до роботи через відсутність медичного огляду призводить до порушення прав дітей на доступ до освіти. Тому Служба освітнього омбудсмена звернулася з відповідним листом до Міністерства охорони здоров’я України із пропозицією розглянути можливість відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів для цих педагогічних працівників під час дистанційної роботи.

МОЗ проінформувало, що наразі, чинне законодавство не передбачає підстав звільнення від проходження/відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів, зокрема, не визначає особливостей проходження таких оглядів для працівників закладів освіти, які працюють дистанційно і перебувають за кордоном чи на ТОТ і внесення змін потребує залучення широкого кола органів та осіб.

Ми все ж будемо пропонувати внесення змін та відтермінування вимоги медичного огляду для працівників, які працюють дистанційно й не мають контакту зі здобувачами освіти та іншими працівниками закладу освіти. 

Фото: freepik