Випускники закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які перебувають на території України віддалено від закладу освіти або за кордоном, але навчалися в українському закладі освіти, можуть отримати документ про відповідний рівень освіти за певними процедурами. Тому їхати дитині та її законним представникам за свідоцтвом про освіту з іншого міста чи селища або з-за кордону до України не потрібно. 

 У частині закладів освіти, зокрема тих, які перебувають в зоні бойових дій або недалеко від неї й працюють дистанційно, зберігається чимала кількість документів про освіту, які не забрали випускники або батьки. 

Тому до вашої уваги докладний опис способів отримання документів про освіту:

  • хто може отримати документ про освіту замість випускника;
  • отримання через закордонні дипломатичні установи України для випускників закладів загальної середньої й професійної (професійно-технічної) освіти та їх батьків;  
  • отримання документа про середню освіту, якщо заклад освіти не здійснює видачу цих документів;
  • отримання іншою особою, яка здійснює представництво інтересів випускника та/або батьків.


    ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ОСВІТУ ЗАМІСТЬ ВИПУСКНИКА

    Загальна середня освіта

    Відповідно до  наказу МОН від 20.05.2022 р. № 466, документи про загальну середню освіту та додатки до них випускникам, які тимчасово перебувають в інших регіонах України, можуть бути видані: 

    • одному з батьків, законних представників неповнолітнього випускника;
    • іншим особам за довіреністю від повнолітнього випускника або від батьків неповнолітнього випускника.

    Довіреність має бути посвідченою нотаріально або органом місцевого самоврядування. 

    Професійна (професійно-технічна) освіта

    Відповідно до пункту 6 розділу VII Порядку замовлення, виготовлення, видачі та обліку документів про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка, затвердженого наказом МОН від 02.04.2015  № 387, документи (дублікати документів) видаються випускникам закладу освіти або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства.

    Відповідно до підпункту 3 пункту 2 наказу МОН від 05.09.2022  № 780,  видача документів про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка та додатків до них випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), які тимчасово проживають (перебувають) в інших регіонах України, можуть бути видані одному з батьків або іншим законним представникам та іншим особам за довіреністю, посвідченою нотаріально.  Довіреність надає повнолітній випускник або батьки неповнолітнього випускника.

    Фахова передвища освіта

    Відповідно до пункту 6 розділу 8  Порядку виготовлення, видачі, обліку документів про фахову передвищу освіту та додатків до документів про фахову передвищу освіту, документи про фахову передвищу освіту (дублікати документів) видаються випускникам або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства.

    Вища освіта 

    Відповідно до пункту 7 розділу 8 Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка, документи про вищу освіту (дублікати документів) видаються випускникам або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства.


    ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТА ПРО ОСВІТУ ЧЕРЕЗ ЗАКОРДОННІ ДИПЛОМАТИЧНІ УСТАНОВИ УКРАЇНИ (Для випускників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти)

    Документи про освіту випускникам, які перебувають за кордоном, але навчаються в школі на території України, вручає закордонна дипломатична установа у країні перебування випускника (посольство, консульство або інша закордонна установа). Тому їхати дитині та її батькам, законним представникам за свідоцтвом про освіту до України не потрібно. 

    Процедуру отримання цих документів визначає Порядок міжвідомчої взаємодії з питань вручення здобувачам освіти, які перебувають за межами України, документів про базову середню, повну загальну середню та професійну (професійно-технічну) освіту, виданих в умовах воєнного стану в Україні (далі – Порядок).

    Куди звертатися з заявою

    Для того, щоб отримати документ про здобуття певного рівня освіти,  необхідно подати заяву або до закладу загальної середньої освіти, або до закладу професійної (професійно-технічної) освіти, який замовив документ про освіту. Це встановлено пунктом 5 Порядку.

    Заява (її сканована копія чи фотокопія) подається одним із батьків, опікуном, іншим законним представником здобувача освіти або повнолітнім здобувачем освіти у паперовій або електронній формі. Заява зберігається у закладі загальної середньої освіти/закладі професійної (професійно-технічної) освіти протягом трьох років (пункт 5 Порядку).

    Що зазначати в заяві

    Ознайомитися з форматом  заяви можна в додатку 1 до Порядку

    У заяві зазначаються, зокрема:

    • найменування закордонної дипломатичної установи (залежно від країни перебування);
    • назва документа про освіту, залежно від того, який рівень освіти здобула дитина: 
    • свідоцтво про здобуття базової середньої освіти;
    • свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти;
    • диплом кваліфікованого робітника;
    • свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації; 
    • прізвище, ім’я, по батькові та дата народження випускника, на чиє ім’я виготовляється документ;
    • адреса проживання в Україні та країні перебування;
    • засоби зв’язку з випускником: контактний телефон в країні перебування, електронна поштова скринька, месенджери тощо.

    Як закордонна дипломатична установа повідомляє батьків про те, що документи вже прибули й можна їх забирати?

    Коли документи прибувають до закордонної дипломатичної установи, працівник дипломатичної установи зв’язується з випускником за вказаними в заяві засобами зв’язку. Документи закордонна дипломатична установа вручає випускникам або їх законним представникам під розписку  згідно та за зразком додатка 11 Порядку

    Якщо заявник або законний представник протягом 6 місяців з дня, коли дипломатична установа отримала  документи про освіту, з тих чи інших причин (повернення в Україну, переїзд до іншої держави тощо) не отримав документ про освіту, дипломатична установа повертає документи до МЗС, МЗС до МОН, МОН департаменту освіти, департамент управлінню освіти, а управління закладу освіти, що визначає пункт 12 Порядку.

    За неофіційними даними, з липня 2023 року, коли набув чинності спільний наказ МОН та МЗС про Порядок міжвідомчої взаємодії з питань вручення здобувачам освіти, які перебувають за межами України, документів про базову середню, повну загальну середню та професійну (професійно-технічну) освіту, виданих в умовах воєнного стану в Україні, було видано понад 2000 свідоцтв про освіту таким способом.

    ЯК ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ОСВІТУ, ЯКЩО ЗАКЛАД ОСВІТИ НЕ ЗДІЙСНЮЄ ВИДАЧУ ЦИХ ДОКУМЕНТІВ

    В умовах воєнного стану може виникнути ситуація, коли заклад освіти в зоні бойових дій чи поблизу зони бойових дій або на деокупованих територіях, в якому навчається дитина, може перестати функціонувати в будь-який момент, зокрема напередодні завершення навчального року або не може видати документи про освіту.

    У такому разі відповідно до наказу МОН від 20.05.2022 р. № 466, органи управління освіти, керівники закладів освіти надають інформацію до органів управління освіти обласних, Київської міської державних адміністрацій про заклади освіти, в яких неможливо організувати видачу документів про загальну середню освіту і визначають поточне місце проживання (перебування) випускника.

    А департаменти освіти Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської, Херсонської ОДА, згідно з наказом:

    • визначають заклади освіти, які будуть уповноважені організувати видачу документів таким випускникам, інформують місцеві управління та самі заклади й випускників про ці заклади;
    • організовують видачу документів про загальну середню освіту та додатків до них випускників, які тимчасово перебувають в інших регіонах України, одному з батьків, законних представників або іншим особам за довіреністю, посвідченою нотаріально або органом місцевого самоврядування. 

    Довіреність надає повнолітній випускник або батьки неповнолітнього випускника.

     

    ПРЕДСТАВНИЦТВО ІНТЕРЕСІВ ВИПУСКНИКА АБО ЙОГО БАТЬКІВ ІНШОЮ ОСОБОЮ

    Частина 1 статті 237 Цивільного кодексу України визначає, що представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. 

    Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

    Тобто випускник або його батьки (законні представники) можуть надати право іншій особі отримати документи про освіту та здійснювати певні дії для їх отримання. 

    Радимо зазначити у довіреності – чиї інтереси представляє особа, в якому закладі освіти (вказати назву) вона здійснює представництво інтересів, назву документа про освіту, який вона має отримати: 

    • свідоцтво про здобуття базової середньої освіти;
    • свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти;
    • диплом кваліфікованого робітника;
    • свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації;
    • диплом фахового молодшого бакалавра;
    • диплом бакалавра;
    • диплом магістра;
    • диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    Увага! Посвідчення довіреності – це платна послуга.

     

    Отримання документів про освіту шляхом надання відповідної довіреності  іншій особі (для випускників закладів різних рівнів освіти та їх батьків)

    Представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю – це є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. У довіреності вказують повноваження особи, яка буде представляти інтереси особи. 

    Посвідчення довіреності в Україні

    Посвідчувати довіреність має право нотаріус.

    Відповідно до статті 245 Цивільного  кодексу України, крім нотаріуса посвідчувати довіреність мають право нижче перераховані посадові особи, посвідчені ними довіреності прирівнюються до нотаріально посвідчених:

    • довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем;
    • довіреність військовослужбовця, а в пунктах дислокації військової частини, з’єднання, установи, військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також довіреність працівника, члена його сім’ї і члена сім’ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з’єднання, установи або закладу;
    • довіреність особи, яка тримається в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора;
    • довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

    Докладно про посвідчення довіреності, які посвідчуються посадовими особами органів місцевого самоврядування (виконавчі органи сільських, селищних, міських рад) читайте у провіднику порталу Дія.

    Увага! Посвідчення довіреності – це платна послуга.

    Посвідчення довіреності за кордоном

    Посвідчення у закордонних дипломатичних установах України

    За кордоном можна посвідчити довіреність у закордонних дипломатичних установах України (посольствах чи консульствах). Попередній запис до дипломатичних установ здійснюється на порталі Міністерства закордонних справ України

    МЗС радить мати проєкт довіреності, який необхідно завчасно надіслати до закордонної дипломатичної установи. Проєкт довіреності не повинен суперечити законодавству України, або своїм змістом завдавати шкоди інтересам України, або містити відомості, що порочать честь і гідність громадян.  

    Довіреність, яка видана дипломатичною установою, буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    Увага! Посвідчення довіреності – це платна послуга.

     

    Посвідчення довіреності нотаріусом країни перебування

    Довіреності можна засвідчити у нотаріуса країни перебування, але зазвичай ці довіреності потребуватимуть апостиля чи легалізації.

    Апостиль – це штамп, яким засвідчуються офіційні документи, призначені для використання в іноземних країнах, що приєдналися до Конвенції про скасування вимоги легалізації документів. Перелік країн, які приєдналися до Конвенції, можна переглянути тут.

    Легалізація – це офіційне визнання за кордоном документів, виданих в Україні, а в Україні – документів, виданих за кордоном. Докладно читайте на сайті МЗС.

    Довіреність має бути перекладена українською мовою.

    У більшості країн Європи є нотаріуси, які посвідчують довіреності й одночасно здійснюють апостилювання документів й офіційний переклад.

    Увага! Посвідчення довіреності – це платна послуга.

    Фото: freepik