За останніми даними Європейської комісії, з 24 лютого 2022 року по 16 липня 2024 року 856 747 українських учнів інтегровано у шкільних системах країн Європейського Союзу. Крім цих учнів, є учні, які навчаються не в країнах Європейського Союзу. У грудні 2023 року Служба освітнього омбудсмена аналізувала, скільки дітей шкільного віку може перебувати за кордоном. Проаналізувавши всі наявні відкриті дані, ми зробили висновок, що станом на грудень 2023 року за кордоном може перебувати понад мільйон дітей шкільного віку.

Дуже важливо, щоб всі ці діти, а також нові майбутні першокласники продовжували зберігали зв’язок з Україною та здобувати українську освіту. 

Тому нагадуємо, як українські учні, які перебувають за кордоном, можуть навчатися у 2024-2025 навчальному році, зберігаючи зв’язок з Україною.  

Відповідно до статті 55 Закону України “Про освіту” батьки мають право обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти.

НАВЧАННЯ ЗА ДИСТАНЦІЙНОЮ ФОРМОЮ З ВИВЧЕННЯМ УСІХ ПРЕДМЕТІВ

Відповідно до наказу МОН від 08.09.2020  № 1115 “Деякі питання організації дистанційного навчання” організація дистанційного навчання забезпечує можливість реалізувати право осіб на якісну та доступну освіту відповідно до їх здібностей, інтересів, потреб, мотивації, можливостей та досвіду, незалежно від віку, місця проживання чи перебування, стану здоров’я, інвалідності, соціального і майнового стану, інших ознак і обставин, зокрема тих, які об’єктивно унеможливлюють відвідування закладів освіти.  

 Організація здобуття освіти за дистанційною формою здійснюється виключно за бажанням учнів, їх батьків. Батьки створюють належні та безпечні умови навчання, виховання і розвитку дитини, яка здобуває освіту за дистанційною формою (пункт 2 розділ 2 Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти). Якщо в закладі освіти, де навчається ваша дитина, немає дистанційних класів – зверніться до директора вашого закладу освіти або до управління освіти. Вони проінформують про заклади освіти, в яких є такі класи.

Детальна інформація за посиланням.

НАВЧАННЯ ЗА ДИСТАНЦІЙНОЮ ФОРМОЮ З ВИВЧЕННЯМ ПРЕДМЕТІВ   УКРАЇНОЗНАВЧОГО КОМПОНЕНТА

У  дистанційних класах з вивченням українознавчого компонента  учні й учениці зможуть вивчати тільки предмети українознавчого компонента.  Освітній процес для таких учнів буде організовано відповідно до типової освітньої програми (наказ МОН від 18.08.2023 № 1014). Тижневе навантаження становить від шести годин у початковій до восьми в старшій школі. 

Водночас заклади загальної середньої освіти зараховуватимуть оцінювання з предметів, спільних для закордонних і українських шкіл. 

Перелік закладів освіти, в яких формуватимуться класи (групи) для вивчення українознавчого компонента, визначається органами управління освітою. Щоб дізнатися про перелік закладів освіти та подати заяву для зарахування батькам або законним представникам учня/учениці потрібно звернутися за контактами, вказаними в дашборді). 

Детальна інформація за посиланням.

СІМЕЙНА ФОРМА НАВЧАННЯ

Сімейна (домашня) форма  – індивідуальна форма навчання, яку самостійно організовують батьки (законні представники) дитини  в  домашніх умовах (наказ МОН від 12.01.2016  № 8 “Про затвердження Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти”). Детально про сімейну форму навчання за посиланням.

Сімейна форма навчання має бути організована в кожному закладі освіти за запитом батьків.

ЕКСТЕРНАТНА ФОРМА НАВЧАННЯ

Екстернат передбачає самостійне засвоєння освітньої програми учнем протягом навчального року та проходження річного оцінювання та/або атестації у закладі загальної середньої освіти.  Детально про екстернатну форму навчання за посиланням.

Екстернатна форма навчання має бути організована в кожному закладі освіти за запитом батьків.

КОРОТКО ПРО ЗАРАХУВАННЯ ОЦІНОК

Якщо учень або учениця перебуває за кордоном і навчається у школі за місцем перебування, то має право на зарахування оцінок, отриманих за кордоном.

Для перезарахування результатів навчання, здобутих учнями в школах за кордоном, МОН затвердило шкалу співвіднесення систем оцінювання різних країн та української 12–бальної системи. Таблиці зі співвіднесенням моделей оцінювання різних країн шукайте за покликанням

Також можна скористатися таблицею у форматі Excel тут.

Учні можуть перезараховувати оцінки з предметів, спільних для обох країн. Решту предметів (українознавчий компонент) вони можуть вивчати відповідно до модифікованих (скорочених) програм і проходити оцінювання дистанційно. 

Учні, які одночасно навчаються у школі за кордоном і в закладі освіти України, мають можливість скласти річне оцінювання перед початком наступного навчального року. Річне оцінювання здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок, відповідно до Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-их класів загальноосвітніх навчальних закладів

Докладно про навчання українських дітей, які знаходяться за кордоном – читайте на нашому інформаційно-довідковому сайті в окремому розділі.

Фото: freepik