19 червня 2024 року Верховна Рада України зробила важливий крок, щоб розблокувати застосування закону про протидію мобінгу

Цей дуже потрібний закон набрав чинності у грудні 2022 року, після чого в Кодексі України про адміністративні правопорушення з’явилася стаття 173-5 “Мобінг (цькування) працівника”. Але за півтора року, що минуло з моменту його ухвалення, закон не виконувався.

Бо для того, щоб суд міг розглянути справу про мобінг у трудовому колективі, Державна служба України з питань праці мала провести перевірку заяви та подати до суду адмінпротокол.

Але під час дії воєнного стану постановою Кабінету Міністрів України № 303 від 13 березня 2022 року “Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану” заборонені перевірки суб’єктів господарювання. Ці перевірки можливі лише на підставах, виключний перелік яких містить стаття 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

І дуже важливо, що в цьому переліку до цього часу був відсутній мобінг. Тому Держпраці, отримуючи чисельні звернення про можливий мобінг: і від громадян, і від освітнього омбудсмена – наразі не має можливості проводити необхідні перевірки.

Безумовно, що це дуже відчутно впливало на захист прав освітян: бо до освітнього омбудсмена надходили чисельні звернення від педагогічних працівників щодо вчинення стосовно них мобінгу в закладах освіти. Оскільки провести перевірку може лише Держпраці, ми зверталися туди, але отримували відповіді, що вони не мають на це права. 

Тому освітній омбудсмен звернувся з листом до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також до Комітету з питань освіти, науки та інновацій з проханням внести зміни до чинних нормативно-правових актів, щоб розблокувати дію закону про протидію мобінгу.

Ми вдячні народним депутатам, найперше, Юлії Гришиній та Галині Третьяковій за підтримку цієї пропозиції.

“Мобінг – це порушення прав людини у трудових відносинах, яке відбувається через економічний, психологічний тиск і здійснюється з метою приниження людини, звільнення її з роботи тощо”, – наголосила ініціаторка та авторка законопроєкту Юлія Гришина, додавши, що ухвалення цього законопроєкту допоможе захистити права українців, яких принижують і цькують на роботі

Ухвалений 19 червня 2024 року в першому читанні законопроєкт № 11044 включає мобінг до підстав проведення перевірок

Прийняття цього законопроєкту має надзвичайну вагу, оскільки створює кращі умови для захисту трудових прав усіх працівників в умовах воєнного стану. 

І дуже важливо, що Верховна Рада України підтримала цей законопроєкт у першому читанні.

Тепер не менш важливо довести справу до логічного завершення, щоб закон був прийнятий в цілому – і освітяни мали можливість захищати свої права у випадку, коли стають жертвами мобінгу.

Фото: freepik