Вже два тижні триває новий навчальний рік, й одним із головних завдань органів управління освітою, керівників закладів освіти є створення протягом навчального року для здобувачів освіти максимально безпечного та комфортного освітнього середовища. Безпечне освітнє середовище складається із багатьох компонентів – фізичних (протипожежна безпека, водопостачання, опалення, дотримання санітарно-епідеміологічних вимог та інше), а також психологічних (повага до честі та гідності здобувача освіти, нетерпимість до будь-яких видів насильства, відсутність булінгу тощо).

Надзвичайно важливим елементом для забезпечення не лише фізичного, а й психологічного комфорту дитини є облаштування внутрішніх теплих вбиралень. Кожна дитина має право на повагу до її гідності. А забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у санітарних вузлах закладів освіти безпосередньо пов’язане із цим правом дитини.

Внутрішні вбиральні також допомагають дотримуватися санітарно-епідеміологічних вимог, адже у санітарних вузлах із такими вбиральнями є можливість помити руки, а це – важливий елемент профілактики поширення інфекційних хвороб, у т.ч. – COVID-19.

Про вуличні вбиральні у школах знято чимало сюжетів і написано статей, але це сумне явище продовжує існувати. Проте з кожним роком поступово кількість туалетів, які знаходяться на вулиці або не відповідають іншим санітарним вимогам облаштування, зменшується.

За даними департаментів (управлінь) освіти обласних державних адміністрацій, до яких ми надіслали запити на початку серпня й отримали офіційні відповіді, в Україні станом на 16 серпня 2021 року нараховується 441 заклад освіти без внутрішніх вбиралень: 

  • заклади загальної середньої освіти – 380;
  • дошкільної освіти – 10;
  • позашкільної освіти – 22;
  • професійно-технічної освіти – 28;
  • спеціальної освіти – 1.

Звертаємо увагу, що це статистичні дані без урахування інформації з трьох областей:

  • Львівської області (відповідь надійшла не повна, ми надіслали запит повторно й очікуємо на повну відповідь);
  • Харківської області (отримали статистику лише по м. Харків, надіслали запит повторно, очікуємо дані по всій Харківській області). 

Також представники обласної державної адміністрації Київської області не надали дані щодо кількості закладів освіти області  у 2021 році.

Також привертає велику увагу той факт, що, за даними Держпродспоживслужби, нині 4018 закладів освіти ще не мають централізованого водопостачання, тобто використовують воду з колодязів. А 604 харчоблоки закладів освіти використовують воду, яку привозять.

ХТО МАЄ ФІНАНСУВАТИ ОБЛАШТУВАННЯ ВНУТРІШНІХ ВБИРАЛЕНЬ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Утримання та розвиток, матеріально-технічне забезпечення закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється за кошти органів місцевого самоврядування.

Але на облаштування теплих внутрішніх вбиралень можна використовувати державні кошти із залишків освітньої субвенції. 

Обласні державні адміністрації також можуть виділяти кошти на облаштування туалетів.  

Будівництво та реконструкція вбиралень також можлива завдяки державним проєктам та програмам. 

ЗАЛИШКИ КОШТІВ ОСВІТНЬОЇ СУБВЕНЦІЇ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ НА ОБЛАШТУВАННЯ ВНУТРІШНІХ ВБИРАЛЕНЬ

Залишки коштів за субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції. Ці залишки можуть спрямовуватися на такі видатки: будівництво нових туалетних приміщень і реконструкцію, капітальний та поточний ремонт туалетних приміщень закладів загальної середньої освіти, в яких початкову освіту здобувають не менше 20 осіб, їх облаштування санітарно-гігієнічним обладнанням та розроблення відповідної проєктної документації (підпункт 6 пункту 3 Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам).

За даними Міністерства фінансів України та Державної казначейської служби України, станом на 01.07.2021 на рахунках місцевих бюджетів акумульовано 6 826,9 млн грн невикористаних залишків коштів освітньої субвенції.

Переглянути залишки освітньої субвенції в розрізі місцевих бюджетів можна за посиланням (відбувається завантаження файлу на ваш пристрій).  

ПРОГРАМА “ГІДНІСТЬ ДИТИНИ”

У 2019 році була ініційована програма “Гідність дитини”, в межах якої у 2020 році було виділено 55 млн грн із державного бюджету – на ці кошти планували облаштувати теплі вбиральні у 100 школах 11 областей України. Про це було видано відповідне розпорядження Кабміну від 27.11.2019 р. № 1106-р «Деякі питання використання у 2019 році освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам».

Звертаємо увагу, що у 2020 році за ці кошти переоблаштовувалися вбиральні лише в тих закладах освіти, в яких не було туалетів у приміщеннях закладу, але за умови, якщо у школі навчалося не менше 20 учнів 1-4 класів. Переліки шкіл, які потребували фінансування для облаштування теплих внутрішніх вбиралень, формували обласні державні адміністрації, враховуючи пропозиції засновників шкіл. Державні адміністрації надсилали до МОН листи із пропозиціями та необхідні документи, які перевіряла спеціальна комісія при МОН.

 

ДОКЛАДНИЙ АНАЛІТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ ЩОДО ОБЛАШТУВАННЯ ВБИРАЛЕНЬ У КОЖНІЙ ОБЛАСТІ

Кошти залишків освітньої субвенції та кошти програми “Гідність дитини” можливо використовувати лише для закладів загальної середньої освіти. І коли в публічному просторі порушується проблема облаштування теплими внутрішніми вбиральнями закладів освіти – найчастіше говорять про заклади загальної середньої освіти, а інформація про стан вбиралень в усіх інших типах закладів відсутня. Саме тому ми вирішили з’ясувати в обласних департаментів освіти стан вбиралень у різних типах закладів. Адже трапляються також випадки, коли діти дошкільного віку змушені відвідувати вбиральню на вулиці. Під час підготовки цього допису ми дізналися, що деякі заклади освіти встановили біотуалети як тимчасове розв’язання проблеми.

Для кращого та об’єктивного розуміння ситуації для нас важливо було знати насамперед загальну кількість закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), спеціальної освіти (спеціальні школи), які функціонували в кожній області станом на 1 вересня 2019 та 2020 років, та які функціонують зараз, станом на 16.08.2021 року. Також ми попросили департаменти надати прогностичну оцінку щодо кількості закладів на 2022 рік.

Ми запитували загальну кількість закладів освіти на території адміністративної одиниці, яку не облаштовано внутрішніми вбиральнями на початку кожного навчального року, починаючи з 2019, та кількість закладів кожного типу, яка не має таких вбиралень. 

Також попросили департаменти надати інформацію щодо того,

  • які заходи та роботи здійснюються на території кожної області щодо забезпечення закладів освіти внутрішніми вбиральнями у 2021 році;
  • чи є заклади освіти, в яких станом на 16.08.2021 року тривають ремонтні роботи з облаштування внутрішніх вбиралень, і яка кількість таких закладів;
  • чи є заклади освіти, в яких станом на 16.08.2021 року розпочато облаштування внутрішніх вбиралень, але зупинено з різних причин, яка їх кількість, перелік цих закладів, короткий опис заходів та робіт, джерела фінансування та причини зупинення робіт;
  • які заходи та роботи плануються здійснити у 2022 році в області для облаштування внутрішніх вбиралень у закладах освіти.

Щодо статистичних даних про стан вбиралень на початок нового – 2021-2022 навчального року – ми визначили дату 16 серпня 2021 року, оскільки це – “золота середина” перед початком навчального року – керівники шкіл та органів управління освітою повертаються з відпусток, ремонтні роботи в закладах освіти завершуються.

За даними департаментів, станом на 16 серпня 2021 року маємо чотири області, де відсутні заклади освіти з не облаштованими внутрішніми вбиральнями: Вінницька, Донецька, Сумська та Дніпропетровська. У 2020 році, за отриманими даними, таких областей було три: Вінницька, Сумська та Дніпропетровська, а у Донецькій області був необлаштований один заклад загальної середньої освіти.

А про відсутність закладів освіти із необлаштованими теплими вбиральнями у 2019 році заявили Вінницька, Сумська та Дніпропетровська області.

Водночас ми виявили невідповідність інформації, яку нам надали у листах-відповідях, реальному стану справ. 

“Цікаву” статистику показала Дніпропетровська область. За їхніми даними, з 2019 року  в області відсутні заклади освіти, які необлаштовані внутрішніми вбиральнями. Але у листі-відповіді зазначено, що 295 закладів загальної середньої освіти крім внутрішніх вбиралень мають дворові, технічний стан яких задовільний. З них: 53 школи не мають водогонів (їх життєзабезпечення залежить від привізної води – питної та технічної), у 47 школах відсутня система каналізації, вбиральні мають вигріб чи септик. Водночас нескладний пошук у мережі  показав, що станом на 2019 рік у Дніпропетровській області таки були заклади освіти з необлаштованими внутрішніми вбиральнями. Ось відповідний допис за 2019 рік на сайті Децентралізації, у якому голова ОТГ зазначає, що у школі туалет на вулиці. Також у 2019 році Дніпропетровська область просила кошти на облаштування 3 теплих туалетів.

Також, за даними чиновників державної обласної адміністрації Сумської області, на території області всі заклади освіти забезпечені внутрішніми вбиральнями, починаючи з 2019 року, але ЗМІ все ж виявили їх наявність у 2020 році.  

Хмельницька область також повідомила лише про один заклад позашкільної освіти з вуличною вбиральнею та відсутність шкіл із вуличними вбиральнями. Але ЗМІ повідомляють протилежне і зазначають про наявність таких шкіл навіть у передмісті Хмельницького у серпні 2021 року. 

Ми розуміємо, що дані, які нам надали, можуть бути неточними, тому звертаємося до батьків із проханням перевірити область, у якій ви проживаєте та надати нам уточнені дані, фото шкіл, де вбиральні розташовані на вулиці, заповнивши гугл-форму.

За даними департаментів (управлінь) освіти обласних державних адміністрацій, до яких ми надіслали запити й отримали офіційні відповіді, в Україні станом на 16 серпня 2021 року із 24 581 закладу освіти нараховується 441 заклад освіти без внутрішніх вбиралень (без врахування даних Львівської та Харківської областей, *з урахуванням кількості необлаштованих закладів освіти Київської області, але без урахування загальної кількості закладів освіти області):

Заклади освіти, у яких відсутні внутрішні вбиральні

Рік загальна кількість закладів  Не облаштовано внутрішніх вбиралень   % необлаштованих
2019 рік 26 695 1001 3,7%
2020 рік 26 565 606 2,3%
2021 рік 24 581 441 1,8%

Тобто у порівнянні з 2021 роком загальна кількість необлаштованих внутрішніми вбиральнями закладів була більшою на 1,9%. 

Заклади  загальної середньої освіти:

Рік загальна кількість закладів  Не облаштовано внутрішніх вбиралень   % необлаштованих
2019 рік 12486 897 7,2%
2020 рік 12181 539 4,4%
2021 рік 11224 380* 3,4%

*з урахуванням кількості необлаштованих закладів загальної середньої освіти Київської області без урахування загальної кількості закладів в області у 2021 році та з урахуванням даних загальної кількості закладів цього типу в Київській області у 2019 та 2020 роках.

У 2019 році найбільше не облаштованими внутрішніми вбиральнями були заклади загальної середньої освіти. Станом на 16 серпня 2021 року кількість закладів загальної середньої освіти без внутрішніх вбиралень зменшилася майже на 4%.  

 Заклади дошкільної освіти

Рік Загальна кількість закладів  Не облаштовано внутрішніх вбиралень   % необлаштованих
2019 рік 12044 46 0,4%
2020 рік 12262 13 0,1%
2021 рік 11418* 10 0,09 %

*з урахуванням кількості необлаштованих закладів дошкільної освіти Київської області без урахування загальної кількості закладів в області у 2021 році та з урахуванням даних загальної кількості закладів цього типу та необлаштованих закладів цього типу в Київській області у 2019 та 2020 роках.

У 2019 році у закладах дошкільної освіти не було теплих внутрішніх вбиралень у 46 дитсадках (0,4%). Хоч їх відсоток і здається незначним, але це – неприпустимо – щоб діти дошкільного віку відвідували вбиральню на вулиці. Але спостерігаємо позитивну тенденцію: у 2021 році кількість дитсадків без внутрішніх туалетів  становить лише 0,09%.

Заклади позашкільної освіти

Рік Загальна кількість закладів  Не облаштовано внутрішніх вбиралень   % необлаштованих
2019 рік 1346 25 1,9%
2020 рік 1319 23 1,7%
2021 рік 1185* 22 1,9 %

*з урахуванням кількості необлаштованих закладів позашкільної освіти Київської області без урахування загальної кількості закладів в області у 2021 році та з урахуванням даних загальної кількості закладів цього типу та необлаштованих закладів цього типу в Київській області у 2019 та 2020 роках.

Кількість закладів позашкільної освіти скорочується, але практично не скорочується кількість закладів, у яких відсутні внутрішні вбиральні. 

Заклади професійної (професійно-технічної) освіти 

Рік Загальна кількість закладів  Не облаштовано внутрішніх вбиралень   % необлаштованих
2019 рік 558 32 5,7%
2020 рік 550 30 5,5%
2021 рік   513* 28 5,5%

*з урахуванням кількості необлаштованих закладів професійної (професійно-технічної) освіти Київської області без урахування загальної кількості закладів в області у 2021 році та з урахуванням даних загальної кількості закладів цього типу та необлаштованих закладів цього типу в Київській області у 2019 та 2020 роках.

Також помічаємо тенденцію щодо закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Якщо  у 2019 році ці заклади були на другому місці за кількістю необлаштованих вбиралень (5,7% закладів), то у 2020 та 2021 роках ці заклади залишаються найменше облаштовані внутрішніми вбиральнями.

Заклади спеціальної освіти

Рік Загальна кількість закладів  Не облаштовано внутрішніх вбиралень   % необлаштованих
2019 рік 261 1 0,4%
2020 рік 253 1 0,4%
2021 рік 241 1 0,4%

Лише в одній області – Миколаївській – залишається заклад спеціальної освіти, де діти ходять до вбиральні на вулиці. Сподіваємося, що це питання буде вирішено найближчим часом.

Підсумовуючи надану нам статистичну інформацію щодо забезпечення права на гідність дитини через облаштування внутрішніх вбиралень в різних областях, можна зробити висновок, що з кожним роком це право реалізується все більше. В областях зі значною кількістю вуличних вбиралень із кожним роком їхня кількість суттєво зменшується. Оптимізація закладів освіти та відсутність фінансування у деяких областях ускладнює забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов. Також є області, які зазначали про проблему водовідведення в закладах сільської місцевості, але здійснюються відповідні процедури для її усунення.

Пропонуємо ознайомитися із даними щодо облаштування внутрішніх вбиралень та забезпечення для учасників освітнього процесу належних санітарно-гігієнічних умов у кожній області.

Вінницька область

Станом на 16 серпня 2021 року в області 1658 закладів освіти. З них

  • загальної середньої – 746;
  • дошкільної – 803;
  • позашкільної – 63;
  • професійної (професійно-технічної) – 29;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) – 17.

Департамент гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації надав нам інформацію, що з 2019 по 2021 рік в області не було і немає закладів, не облаштованих внутрішніми вбиральнями. У 2022 році в області заплановано поточні ремонти у внутрішніх вбиральнях.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1706 1685 1658 1655

  • загальної середньої освіти
794 771 746 746

  • дошкільної освіти
806 806 803 800

  • позашкільної освіти
60 62 63 63

  • професійної (професійно-технічної) освіти
29 29 29 29

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
17 17 17 17
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями?

  • загальної середньої освіти
0 0 0 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Волинська область

Станом на 16 серпня 2021 року, за даними департаменту, в області функціонує 1113 закладів освіти.  Коли ми перерахували загальну кількість закладів за цими даними, ми отримали на один заклад більше – 1114 закладів замість 1113.

З них:

  •  закладів загальної середньої – 570; 
  • дошкільної – 484;
  •  позашкільної – 35;
  •  професійної (професійно-технічної) – 18;
  •  спеціальної – 7.

Залишається не облаштованими внутрішніми вбиральнями 30 закладів загальної середньої освіти.

У Волинській області помітна суттєва позитивна динаміка з облаштування закладів освіти внутрішніми вбиральнями. З 1 вересня 2019 року по 16 серпня 2021 року в закладах загальної середньої освіти кількість вуличних вбиралень зменшилася у 2,7 раза: у 2019 році таких вбиралень було 77 (6,6%), а станом на 16 серпня 2021 – залишилося 30 (2,7%). Як ми писали вище, не облаштовано внутрішніми вбиральнями 30 закладів – це заклади загальної середньої освіти. 

В області створені нові територіальні громади, яким передали на баланс заклади освіти області. Вони вже готують тендерну документацію, щоб оприлюднити закупівлі по облаштуванню внутрішніх туалетів. Після виготовлення всіх дозвільних документів розпочнуться роботи з облаштування внутрішніх вбиралень у 12 закладах освіти.

Окремо варто зазначити, що Волинська область була однією з 11 областей, яка у 2020 році отримала кошти з держбюджету за програмою “Гідність дитини” для облаштування внутрішніх вбиралень.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1159 1155 1113 1111

  • загальної середньої освіти
605 603 570 567

  • дошкільної освіти
489 489 484 485

  • позашкільної освіти
37 35 35 35

  • професійної (професійно-технічної) освіти
20 20 18 17

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
8 8 7 7
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 77 49 30

  • загальної середньої освіти
77 49 30

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
Дніпропетровська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 2012 закладів освіти. З них:

  • загальної середньої – 841;
  • дошкільної – 977;
  • позашкільної – 114;
  • професійної – 53;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) – 27.

За даними департаменту, заклади, не облаштовані внутрішніми вбиральнями, відсутні. Проте область показала “цікаву” статистику. За її даними, з 2019 року в області відсутні заклади освіти, які необлаштовані внутрішніми вбиральнями. Але у листі-відповіді зазначено, що 295 закладів загальної середньої освіти крім внутрішніх вбиралень мають дворові, технічний стан яких задовільний. З них: 53 школи не мають водогонів, (їх життєзабезпечення залежить від привізної води – питної та технічної), у 47 школах відсутня система каналізації, вбиральні мають вигріб чи септик. Водночас нескладний пошук у мережі  показав, що станом на 2019 рік у Дніпропетровській області таки були заклади освіти з необлаштованими внутрішніми вбиральнями. Ось відповідний допис за 2019 рік на сайті Децентралізації, у якому голова ОТГ зазначає, що у школі є туалет на вулиці – 2019 рік. Також у 2019 році Дніпропетровська область просила кошти на облаштування 3 теплих туалетів.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 2039 2023 2012 1994

  • загальної середньої освіти
856 841 841 835

  • дошкільної освіти
987 984 977 977

  • позашкільної освіти
116 118 114 102

  • професійної (професійно-технічної) освіти
53 53 53 53

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
27 27 27 27
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 0 0 0 0

  • загальної середньої освіти
0 0 0 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Донецька область

Станом на 1 вересня 2021 року в області функціонує 1119 закладів освіти. З них:

  • загальної середньої – 479;
  • дошкільної – 537;
  • позашкільної – 55;
  • професійної – 33;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) – 15.

Станом на 16 серпня 2021 року в області закладів із вуличними вбиральнями не залишилося.

 У 2019 році в області був 1 заклад загальної середньої освіти, не облаштований внутрішньою вбиральнею. У 2020 році залишався 1 заклад загальної середньої освіти, не облаштований внутрішньою вбиральнею. 

До початку нового, 2021-2022 навчального року, тривали ремонтні роботи каналізаційних мереж та водогонів, які мали бути завершені до 01.09.2021.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1154 1144 1119        1096

  • загальної середньої освіти
501 494 479 470

  • дошкільної освіти
540 539 537 525

  • позашкільної освіти
62 59 55 55

  • професійної (професійно-технічної) освіти
38 37 33 32

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
13 15 15 14
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 1 1 0 0

  • загальної середньої освіти
1 1 0 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Житомирська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області загалом 1350 закладів освіти різних типів. З них:

  • загальної середньої – 606;
  • дошкільної – 659;
  • позашкільної – 54;
  • професійної (професійно-технічної) освіти – 19;
  • спеціальної – 12.

Залишається незабезпеченим внутрішніми вбиральнями 81 заклад загальної середньої освіти. У 2019 році саме в Житомирській області було найбільше вуличних вбиралень – 194  (звертаємо увагу, що це без урахування даних, Львівської та Харківської областей). І хоча в області ще, у порівнянні з іншими, значна кількість вуличних вбиралень (але варто звернути увагу, що тепер – не найбільша!), область зробила величезний прогрес. Тобто, як повідомив нам департамент на початок нового 2021/2022 навчального року в області внутрішніми санвузлами обладнані вже майже 87% від загальної кількості шкіл, а в містах обласного значення – це 100% шкіл. Не забезпечені внутрішніми теплими вбиральнями в основному малокомплектні школи, розміщені в пристосованих приміщеннях, де немає можливості облаштувати такі вбиральні. Як пишуть у Департаменті, в цих школах ситуація, на жаль, ускладнюється ще й відсутністю централізованого водопостачання та водовідведення.

Оскільки необладнані теплими вбиральнями школи малокомплектні, попри їх значну кількість, у 2020 році субвенція на забезпечення санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти в область не надходила, й санітарно-гігієнічні умови покращувалися за кошти місцевих бюджетів. Але необхідні додаткові кошти на проведення ремонтно-будівельних робіт, щоб забезпечити належні санітарно-гігієнічні умови у 59 школах. Орієнтовна вартість цих робіт складає близько 30 млн грн.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці?        1383      1367       1350        1338

  • загальної середньої освіти
628 611 606 596

  • дошкільної освіти
667 668 659 659

  • позашкільної освіти
53 54 54 54

  • професійної (професійно-технічної) освіти
23 22 19 17

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
12 12 12 12
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 194 99 81 59

  • загальної середньої освіти
194 99 81 59

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Закарпатська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області 1233 заклади освіти. З них:

  • загальної середньої – 587;
  • дошкільної – 602;
  • позашкільної – 23;
  • професійної (професійно-технічної) освіти – 16;
  • спеціальної – 5.

Не обладнано внутрішніми вбиральнями станом на 16 серпня загалом 56 закладів освіти. З них: 

  • загальної середньої – 48;
  • дошкільної – 7;
  • професійної освіти – 1.

В області спостерігається позитивна динаміка щодо облаштування внутрішніми вбиральнями закладів дошкільної освіти. Так, із 2019 по 2021 рік кількість закладів дошкільної освіти збільшилася із 595 до 602. Але кількість вуличних вбиралень у цих закладах зменшилася з 11 у 2019 році до 7 у 2021 році.

Як повідомив департамент, у 2021 році за кошти місцевих бюджетів та кошти субвенції з держбюджету було облаштовано внутрішні вбиральні у трьох закладах загальної середньої освіти та одному закладі дошкільної освіти. 

Також тривають ремонтні роботи з облаштування внутрішніх вбиралень у чотирьох закладах загальної середньої освіти, ще в чотирьох очікується дозвіл на виконання робіт. Всі роботи планується завершити до кінця 2021 року. 

У 2022 році планується облаштування внутрішніми вбиральнями 16 закладів загальної середньої освіти та 2 закладів дошкільної освіти.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці?

  • загальної середньої освіти
647 616 587 587

  • дошкільної освіти
595 598 602 602

  • позашкільної освіти
29 26 23 23

  • професійної (професійно-технічної) освіти
16 16 16 16

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
9 8 5 5
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями?

  • загальної середньої освіти
114 78 56 48

  • дошкільної освіти
102 69 48 40

  • позашкільної освіти
11 8 7 7

  • професійної (професійно-технічної) освіти
1 1 1 1

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Запорізька область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 1161 заклад освіти. З них:

  • загальної середньої – 534 (у цю цифру включено 16 закладів спеціальної освіти, кількість яких також окремо зазначено нижче);
  • дошкільної – 537;
  • позашкільної – 56 
  • професійної (професійно-технічної) – 34;
  • спеціальної – 16.

Станом на 16 серпня 2021 року залишаються повністю або частково не облаштованими внутрішніми вбиральнями 2 школи, тобто 0,4%.  Це – два заклади у сільській місцевості: в одному із закладів, щоб облаштувати внутрішню вбиральню – необхідно спершу побудувати свердловину; в іншому закладі внутрішні вбиральні облаштовані у двох корпусах, є потреба облаштувати ними ще три корпуси.

У 2019 році в області було не облаштовано внутрішніми вбиральнями 11 закладів загальної середньої освіти, що складає 2% від загальної кількості. Станом на 16 серпня в області тривали  ремонтні роботи з облаштування внутрішніх вбиралень в одному закладі загальної середньої освіти Запорізької міської ради. Роботи там завершені на 95% та здійснюються за кошти субвенції з держбюджету, наданої у 2020 році.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1170 1166 1161 1154

  • загальної середньої освіти
538 534 534 527

  • дошкільної освіти
541 541 537 537

  • позашкільної освіти
57 57 56 56

  • професійної (професійно-технічної) освіти
34 34 34 34

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
16 16 16 16
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 11 11 2 0

  • загальної середньої освіти
11 11 2 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Івано-Франківська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 1209 закладів освіти.

  • загальної середньої – 641;
  • дошкільної – 468 ;
  • позашкільної -75;
  • професійної – 19;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) – 6.

На 16 серпня внутрішні вбиральні відсутні у 53 школах (8,3%).

 

Івано-Франківська область була однією з 11 областей, яка отримала кошти з державної субвенції в межах програми “Гідність дитини”.  З 01 вересня 2019 по 15 серпня 2021 року кількість вуличних вбиралень в закладах освіти області зменшилася у 2,2 раза. Станом на 1 вересня 2019 року без внутрішніх вбиралень були 119 закладів загальної середньої освіти (17,6%), а на 16 серпня внутрішні вбиральні відсутні у 53 школах (8,3%) таких закладів.

Щоб їх переобладнати, Департамент освіти і науки Івано-Франківської ОДА зазначає про значну потребу в коштах – необхідно понад 40,0 млн гривень. Також на сьогодні в області 8 закладів загальної середньої освіти, в яких було розпочато роботи у 2020 році, за кошти державного та місцевих бюджетів, але ці роботи пов`язані  з добудовою  та реконструкцією наявних приміщень для облаштування внутрішніх санвузлів, тому потребують виділення значних коштів.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці?        1243       1219       1209        1172

  • загальної середньої освіти
675 654 641 602

  • дошкільної освіти
457 464 468 471

  • позашкільної освіти
82 76 75 74

  • професійної (професійно-технічної) освіти
19 19 19 19

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
10 6 6 6
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 119 60 53 53

  • загальної середньої освіти
119 60 53 53

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Київська область

Департамент не надав нам статистичні дані про загальну кількість закладів освіти кожного типу станом на 16 серпня 2021 року, але зазначив, що станом на 16 серпня залишаються не облаштованими внутрішніми вбиральнями два заклади загальної середньої освіти. 

 

У Київській області у 2019 році були не забезпечені внутрішніми вбиральнями 9 закладів загальної і 1 заклад дошкільної освіти. Проте вже станом на 1 вересня 2020 року вуличних вбиралень у дитсадках не залишилося.

У 2022 році планується продовжити роботу щодо проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення та реконструкції наявних вбиралень закладів освіти з дотриманням принципів приватності.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1573 1579 статистичні дані відсутні статистичні дані відсутні

  • загальної середньої освіти
661 653

  • дошкільної освіти
795 808

  • позашкільної освіти
82 83

  • професійної (професійно-технічної) освіти
22 22

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
7 7
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 10 6 2 0

  • загальної середньої освіти
9 6 2 0

  • дошкільної освіти
1 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Кіровоградська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 900 закладів освіти. З них:

  • загальної середньої – 310;
  • дошкільної – 485;
  • позашкільної – 78;
  • професійної – 18;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) – 9.

З них не облаштовано внутрішніми вбиральнями 4 заклади загальної середньої освіти (1,3%)  – (з них один заклад має зовнішній теплий туалет, а три забезпеченні біотуалетами). Три заклади дошкільної (0,6 %) освіти також не забезпечені внутрішніми вбиральнями. Як бачимо, загальна кількість закладів дошкільної освіти зросла на 41, але кількість таких закладів без внутрішніх вбиралень залишилася без змін – 3. Не забезпечено також три заклади позашкільної освіти (в одному з них наявні біотуалети) та один заклад професійно-технічної освіти. 

 

Область працює над зменшенням вуличних вбиралень у школах. 

 

Загальна кількість закладів позашкільної та професійно-технічної освіти суттєво не зменшилася, водночас кількість зовнішніх вбиралень у 2019 та 2021 роках в цих закладах не змінилася – 3 та 1 відповідно. Також у 2022 pоці планують збiльшити кiлькiсть вбиралень та модернiзувати наявнi такі територiальнi громади: Заваллiвсъка, Новоархангельська, Устинiвська, Первозванiвська, Знам’янська, Олександрiвська, Ганнiвська, Новоукраiнська, Помiчнянська. 

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 874 901 900 900

  • загальної середньої освіти
320 310 310 310

  • дошкільної освіти
444 485 485 485

  • позашкільної освіти
80 79 78 78

  • професійної (професійно-технічної) освіти
19 18 18 18

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
11 9 9 9
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 15 15 11 4

  • загальної середньої освіти
8 8 (1-зовнішній теплий; 7-біотуалетів) 4 (1- зовнішнійтеплий, 3- біотуалети) 1

  • дошкільної освіти
3 3 3 3

  • позашкільної освіти
3

(1-біотуалет)

3 (1 – біотуалет) 3 (1-біотуалет)

  • професійної (професійно-технічної) освіти
1 зовнішній теплий туалет 1 зовнішній теплий туалет 1 зовнішній теплий туалет

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Луганська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 586 закладів освіти.

  • загальної середньої – 267;
  • дошкільної – 272;
  • позашкільної – 24;
  • професійної – 19 ;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) – 4.

 

У Луганській області станом на 16 серпня 2021 року залишилася не облаштованою внутрішньою вбиральнею одна школа в сільській місцевості. У 2019 році таких вбиралень не було у трьох школах. Така вбиральня не була передбачена проєктно-технічною документацією ще з моменту заснування закладу. Через практичну відсутність народжуваності у селищі заклад планують реорганізувати, а дітей підвозитимуть до закладу, де створені сучасні умови для освітнього процесу. Загалом в області на 16 серпня було 267 закладів загальної середньої освіти.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 592 591 586 567

  • загальної середньої освіти
275 273 267 248

  • дошкільної освіти
270 271 272 272

  • позашкільної освіти
23 24 24 24

  • професійної (професійно-технічної) освіти
20 19 19 19

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
4 4 4 4
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 3 3 1 0

  • загальної середньої освіти
3 3 1 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Львівська область

Департамент освіти і науки Львівської ОДА надав нам попередню статистику облаштування внутрішніми вбиральнями шкіл та вже більш ніж місяць готує повну відповідь. Тому в разі її надходження,  повні статистичні дані по цій області будуть додані згодом.

У 2019 році на облаштування внутрішніх вбиралень було виділено освітню субвенцію з державного бюджету в сумі 10, 2 млн грн, з яких використано 9,3 млн гривень. За ці кошти облаштовано внутрішні вбиральні у 20 закладах загальної середньої освіти та виконано ремонти санвузлів у 138 закладах загальної середньої освіти.

Станом на 01 вересня 2021 року, не влаштовано внутрішні вбиральні у 8 ЗЗСО, з яких у 6 – попередньо заплановано влаштувати внутрішні вбиральні до кінця поточного року за кошти місцевих бюджетів.

Станом на 01 січня 2022 року, очікується, що з вуличними вбиральнями функціонуватиме 2 малокомплектні заклади освіти, роботу яких планується призупинити з 1 вересня 2022 року в межах оптимізації.

 

Миколаївська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 1097 закладів освіти.

  • загальної середньої – 469;
  • дошкільної – 555;
  • позашкільної – 37;
  • професійної – 25 ;
  • спеціальної освіти (спеціальні школи) –  11.

Станом на 16 серпня 2021 року з 469 закладів загальної середньої освіти внутрішніми вбиральнями не облаштовано 5.

У цій області найбільша кількість закладів професійної (професійно-технічної) освіти в Україні не облаштовані внутрішніми вбиральнями. З 25 закладів професійної освіти (4 з них знаходяться у стадії припинення) не облаштовано внутрішніми вбиральнями всі 25 закладів, тобто всі 100 %. 

З 11 закладів спеціальної освіти немає внутрішніх вбиралень в одному. 

З 555 закладів дошкільної освіти та 37 позашкільної усі забезпечені внутрішніми вбиральнями. 

 

В одному із закладів загальної середньої освіти внутрішня вбиральня облаштована за кошти меценатів та місцевих бюджетів. Тривають поточні ремонтні роботи у 5 закладах загальної середньої та двох закладах дошкільної освіти.

Департаментом освіти і науки облдержадміністрації направлено лист до Міністерства освіти і науки України від 12.08.2021 No 4035/10-04/01-01.12 про орієнтовну потребу в сумі 5 000,000 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації та проведення робіт по забезпеченню санітарно-гігієнічних умов закладів освіти Миколаївської області. Також громадами розглядається питання виділення коштів місцевих бюджетів та залучення коштів меценатів.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці?

  • загальної середньої освіти
484 477 469 459

  • дошкільної освіти
562 554 555 550

  • позашкільної освіти
41 42 37 35

  • професійної (професійно-технічної) освіти
29 27 25 (в стадії припинення 4) 25

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
11 11 11 10
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 47 46 31 30

  • загальної середньої освіти
17 17 5 5

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
29 27 25 25

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
1 1 1 0

 

Одеська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області наявні 1808 закладів освіти. З них:

  • закладів загальної середньої – 765;
  • дошкільної – 879;
  • позашкільної – 105;
  • професійної (професійно-технічної) – 36;
  • спеціальної – 23. 

 З них не облаштовано внутрішніми вбиральнями 18 закладів загальної середньої освіти. У 2021 році передбачено покращити санітарно-гігієнічні умови у 18 закладах загальної середньої освіти за кошти субвенції з держбюджету місцевим бюджетам та коштів місцевих бюджетів на засадах співфінансування. Облаштовано внутрішніми вбиральнями 9 закладів загальної середньої освіти. Ще у 9 закладах загальної середньої освіти тривають ремонтні роботи. 

У 2022 році органи місцевого самоврядування розв’язуватимуть питання про будівництво та облаштування внутрішніх санітарно-гігієнічних приміщень у 9 корпусах 9 закладів загальної середньої освіти. 

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1815 1812 1808 1799

  • загальної середньої освіти
767 765 765 765

  • дошкільної освіти
879 879 879 880

  • позашкільної освіти
110 109 105 105

  • професійної (професійно-технічної) освіти
36 36 36 28

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
23 23 23 21
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 54 27 18 9

  • загальної середньої освіти
54 27 18 9

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Полтавська область

На 16 серпня 2021 року в області 1256 закладів освіти. З них: 

  • загальної середньої – 511;
  • дошкільної – 637;
  • позашкільної – 61;
  • професійної (професійно-технічної) – 33;
  • спеціальної – 14.

Не облаштовано внутрішніми вбиральнями 3 заклади: 2 – загальної середньої та 1 професійної освіти.

За інформацією Департаменту, у 2021 році в області було проведено ряд заходів для покращення санітарно – гігієнічних умов у закладах освіти з урахуванням норм нового Санітарного регламенту. Зокрема, були проведені капітальні ремонти внутрішніх вбиралень, встановлені туалетні кабінки, замінювалася сантехніка, двері.

На завершальному етапі знаходиться облаштування внутрішніх вбиралень в окремих корпусах у трьох закладах загальної середньої освіти, роботи будуть завершені до початку нового 2021/2022 навчального року. 

Відсутні внутрішні вбиральні в окремих корпусах ще восьми закладів загальної середньої та двох закладах професійної (професійно – технічної) освіти.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1337 1313 1256

  • загальної середньої освіти
592 570 511

  • дошкільної освіти
633 634 637

  • позашкільної освіти
65 62 61

  • професійної (професійно-технічної) освіти
33 33 33 29

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
14 14 14
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 6 3 3 2

  • загальної середньої освіти
5 2 2 1

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
1 1 1 1

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Рівненська область

На 16 серпня 2021 року в області функціонує 1019 закладів освіти. З них: 

  • загальної середньої – 563 ;
  • дошкільної -367;
  • позашкільної -54;
  • професійної (професійно-технічної) – 22;
  • спеціальної – 13.

З них не облаштовані внутрішніми вбиральнями 45  закладів загальної середньої освіти (8%).

З 2019 року кількість вуличних вбиралень зменшилася у 2 рази. Станом на 1 вересня 2019 року не було облаштовано 16% таких закладів. Тривають роботи з облаштування внутрішніх вбиралень у 5 закладах загальної середньої освіти. 

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1027 1020 1019 993

  • загальної середньої освіти
583 573 563 536

  • дошкільної освіти
355 358 367 368

  • позашкільної освіти
54 54 54 54

  • професійної (професійно-технічної) освіти
22 22 22 22

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
13 13 13 13
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 94 68 45 38

  • загальної середньої освіти
94 68 45 38

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Сумська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 751 заклад освіти. 

  • загальної середньої – 388;
  • дошкільної – 249;
  • позашкільної – 75;
  • професійної (професійно-технічної) – 27;
  • спеціальної – 12.

За даними департаменту закладів освіти, не облаштованих внутрішніми вбиральнями, в області немає, починаючи з 2019 року. 

Але нескладні пошуки у мережі все ж виявили їх наявність у 2020 році.

У 2021 році було проведено поточні ремонти санвузлів у 12 закладах освіти: у 8 закладах загальної середньої (у складі деяких також функціонують дошкільні), 2 закладах дошкільної та гуртожитку закладу професійно-технічної освіти та у зв’язку з реорганізацією Марківської гімназії Миколаївської селищної ради Сумського району Сумської області (відкриття дошкільної групи) було облаштовано внутрішні вбиральні для дітей дошкільної групи та здійснено поточний ремонт внутрішніх вбиралень закладу освіти.

Тривають ремонтні роботи у 7 закладах освіти: Станції юних техніків Кролевецької міської ради Конотопського району, 3 закладах загальної середньої, 1 – спеціалізованої, 1 – професійно-технічної та 1 – дошкільної освіти. У 2022 році заплановано проведення поточних ремонтів убиралень у 13 закладах освіти.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 792 763 751 727

  • загальної середньої освіти
410 392 388 374

  • дошкільної освіти
260 251 249 243

  • позашкільної освіти
82 80 75 73

  • професійної (професійно-технічної) освіти
28 28 27 25

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
12 12 12 12
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 0 0 0 0

  • загальної середньої освіти
0 0 0 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Тернопільська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області 1331 заклад освіти. З них:

  • загальної середньої – 667;
  • дошкільної – 604;
  • позашкільної – 36;
  • професійної (професійно-технічної) – 19;
  • спеціальної – 5.

Вирішується питання щодо забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов в 10 філіях закладів освіти. Але, на жаль, через відсутність фінансування, у жодному закладі освіти станом на 16.08.2021 року не розпочато облаштування внутрішніх вбиралень.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1359 1352 1331 1321

  • загальної середньої освіти
698 687 667 657

  • дошкільної освіти
597 600 604 604

  • позашкільної освіти
40 41 36 36

  • професійної (професійно-технічної) освіти
19 19 19 19

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
5 5 5 5
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 14 14 0

(10 філій)

0

  • загальної середньої освіти
14 14

(10 філій)

0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Харківська область

На жаль, обласний департамент освіти не надав даних про мережу закладів освіти та кількість закладів у яких відсутні внутрішні туалети. Тому ми ще раз переслали наш запит на Департамент науки і освіти Харківської ОДА та очікуємо відповідь щодо облаштування закладів освіти внутрішніми вбиральнями по області загалом.

 

Натомість Департамент освіти  і науки м. Харкова надіслав дані, у самому місті Харкові станом на 16 серпня 2021 року функціонує 479 закладів освіти, не облаштованих внутрішніми вбиральнями, немає.

 

Херсонська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 945 закладів освіти. З них:

  • загальної середньої – 375;
  • дошкільної – 475;
  • позашкільної – 63;
  • професійної (професійно-технічної) – 24;
  • спеціальної – 8.

За статистичними даними департаменту у 2019-2020 роках в області не було закладів з не облаштованими внутрішніми вбиральнями. Але у 2021 році станом на 16 серпня, за даними області, з’явилося  2 заклади загальної середньої освіти без внутрішніх вбиралень.

Також перед початком навчального року ми натрапили на допис на ось такий кейс у групі “Батьки SOS, у якому описано, що туалети всередині приміщення є, але ходити до них дітям не можна через відсутність води, й тому вони змушені ходити до вуличної вбиральні.

Для капітального будівництва вбиральні в межах приміщення в одному із корпусів одного закладу сільської місцевості виготовлено проєктно-кошторисну документацію та розпочато закупівлі. У трьох закладах загальної середньої освіти тривають ремонтні роботи, в 1 закладі триває підключення  до центральної каналізації.

Також планується виготовлення проєктно-кошторисної документації та державні закупівлі робіт для облаштування внутрішньої вбиральні в одному з корпусів ліцею та підключення вбиральні опорного закладу сільської місцевості до центральної каналізації.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 976 956 945 937

  • загальної середньої освіти
406 384 375 370

  • дошкільної освіти
465 475 475 475

  • позашкільної освіти
70 64 63 63

  • професійної (професійно-технічної) освіти
26 25 24 21

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
9 8 8 8
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 2 1

  • загальної середньої освіти
2 1

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Хмельницька область

Станом на 16 серпня 2021 року в області  1396 заклад освіти. З них:

  • загальної середньої – 580;
  • дошкільної – 733;
  • позашкільної – 44;
  • професійної (професійно-технічної) – 23;
  • спеціальної – 16.

 

За даними департаменту в області залишився лише одна вулична вбиральня  в закладі позашкільної освіти. Поки що в області не передбачено переоблаштування цієї вбиральні.

Тобто за даними департаменту в області відсутні школи з вуличними вбиральнями, але ЗМІ повідомляють протилежне і зазначають про наявність таких шкіл навіть у передмісті Хмельницького. 

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці?

  • загальної середньої освіти
631 604 580 580

  • дошкільної освіти
584 741 733 733

  • позашкільної освіти
46 45 44 43

  • професійної (професійно-технічної) освіти
23 23 23 23

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
17 17 16 15
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 1 1 1 1

  • загальної середньої освіти

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти
1 1 1 1

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Черкаська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області 1019 закладів освіти (проте коли ми перерахували загальну кількість закладів за отриманими даними, то одержали 1016 закладів). З них:

  • загальної середньої – 533;
  • дошкільної – 417;
  • позашкільної – 42;
  • професійної (професійно-технічної) освіти – 17;
  • спеціальної – 7.

З них  не облаштовано 2 заклади загальної середньої освіти. 

Основні роботи з будівництва, добудови, реконструкції внутрішніх туалетів в області було проведено у попередні роки. У 2021 році за кошти місцевих бюджетів капітально відремонтовано відповідно до санітарних та будівельних норм внутрішні вбиральні у 23 закладах освіти. В тому числі у 4 закладах було облаштовано кабінки для людей з особливими потребами.

У 2022 році передбачаються роботи за кошти місцевих бюджетів щодо забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов відповідно до Санітарного регламенту у 12 закладах освіти. Також підготовлено технічне завдання на проєктування внутрішнього туалету в одній зі шкіл, де відсутні санвузли.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1065 1034 1019 986

  • загальної середньої освіти
556 533 533 501

  • дошкільної освіти
427 423 417 417

  • позашкільної освіти
53 49 42 42

  • професійної (професійно-технічної) освіти
19 19 17 17

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
7 7 7 7
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 3 3 2 2

  • загальної середньої освіти
3 3 2 2

  • дошкільної освіти

  • позашкільної освіти

  • професійної (професійно-технічної) освіти

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)

 

Чернівецька область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 676 закладів.

  • загальної середньої – 383;
  • дошкільної – 247;
  • позашкільної – 25;
  • професійної (професійно-технічної) освіти – 15;
  • спеціальної – 6.

Станом на 16.08.2021 року не облаштованими залишаються 17 вбиралень у закладах загальної середньої освіти, з них – 13 у корпусах.

З 2019 року в області облаштували 37 внутрішніх вбиралень. 

Упродовж 2021 року Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації провів ряд онлайн нарад з головами територіальних громад, місцевими органами управління освітою, керівниками закладів загальної середньої освіти, представниками територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, під час яких обговорювалася робота закладів освіти відповідно до вимог нового Санітарного регламенту, в тому числі вимог щодо санітарних вузлів. 

Станом на 16.08.2021 ремонтні роботи з облаштування внутрішніх вбиралень не здійснюються через акумулювання коштів для ліквідації поширення коронавірусу на території Чернівецької області. Як ми пам’ятаємо, Чернівецька область тривалий час була однією з найбільш постраждалих від коронавірусу. Облаштування внутрішніх вбиралень передбачено на 2022 рік.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 699 689 676 676

  • загальної середньої освіти
398 389 383 383

  • дошкільної освіти
247 247 247 247

  • позашкільної освіти
32 32 25 25

  • професійної (професійно-технічної) освіти
15 15 15 15

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
7 6 6 6
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 54 30 17*в тому числі у 13 корпусах 0

  • загальної середньої освіти
54 30 17*в тому числі у 13 корпусах 0

  • дошкільної освіти
0 0 0 0

  • позашкільної освіти
0 0 0 0

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0

 

Чернігівська область

Станом на 16 серпня 2021 року в області функціонує 944 заклади.

  • загальної середньої – 425;
  • дошкільної – 431;
  • позашкільної – 66;
  • професійної (професійно-технічної) освіти – 14;
  • спеціальної – 8.

З них без внутрішніх вбиралень залишається 86 закладів: з них загальної середньої – 68, позашкільної – 18. У 2019 році в області було 444 заклади дошкільної освіти, з них без внутрішніх вбиралень був 31 заклад дошкільної освіти. Станом на 16 серпня 2021 року в області загалом 431 заклад дошкільної освіти, але закладів дошкільної освіти із вуличними вбиральнями не залишилося зовсім. 

Станом на 16 серпня 2021 року будівельні роботи з облаштування санітарних вузлів тривають у трьох закладах освіти.

Також у 2022 році у 10 закладах загальної середньої освіти та 4 закладах позашкільної освіти планується будівництво санітарних вузлів, у 7 – розроблення проєктно-кошторисної документації, у 13 закладах – проведення реконструкції приміщень для облаштування санвузлів та каналізаційних мереж.

 

Запитувана інформація 2019

(станом на 01.09.19)

2020

(станом на 01.09.20)

2021

(станом на 16.08.21)

2022 (прогноз)
1 Яка кількість закладів освіти функціонувала/функціонує на території відповідної адміністративної одиниці? 1017 1000 944 942

  • загальної середньої освіти
477 463 425 425

  • дошкільної освіти
444 447 431 430

  • позашкільної освіти
72 68 66 66

  • професійної (професійно-технічної) освіти
15 14 14 13

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
9 8 8 8
2 Яку кількість закладів освіти на території відповідної адміністративної одиниці не облаштовано внутрішніми вбиральнями? 184 93 86 42

  • загальної середньої освіти
132 72 68 28

  • дошкільної освіти
31 2 0 0

  • позашкільної освіти
21 19 18 14

  • професійної (професійно-технічної) освіти
0 0 0 0

  • спеціальної освіти (спеціальні школи)
0 0 0 0