До освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена з січня і до серпня 2024 року включно надходили звернення та повідомлення від батьків дітей з особливими освітніми потребами (далі – діти з ООП) щодо скасування та відсутності корекційно-розвиткових занять з дітьми, а фахівці, які проводять ці заняття, скаржилися на відсутність оплати праці за них, що призводило до звільнення фахівців. Від цього страждали діти з особливими освітніми потребами, адже для частини з них кожна перерва у таких заняттях призводить до регресу розвитку. 

Офіційні звернення до освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена щодо відсутності занять та субвенції для підтримки дітей з ООП

Офіційні звернення до освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена щодо відсутності занять та субвенції для підтримки дітей з ООП
Дата звернення Область, громада Тема звернення
05.03.2024 Івано-Франківська область,

Городенківська міська громада

Відсутність корекційних занять дітей з ООП
08.03.2024 м.Київ

Солом’янський район

Відсутність корекційно-розвиткових занять з дітьми з ООП
15.03.2024 м.Київ

Оболонский район

Щодо відсутності субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету
04.04.2024 м.Київ

Святошинський район

Невиплата коштів за проведені корекційної-розвиткові заняття
29.04.2024 м.Київ

Святошинський район

Невиплата коштів за проведені корекційної-розвиткові заняття
15.06.2024 Одеська область,

Татарбунарська міська громада

Невиплата коштів за проведені корекційної-розвиткові заняття
16.06.2024 Одеська область,

Татарбунарська міська громада

Невиплата коштів за проведені корекційної-розвиткові заняття
17.07.2024 Запорізька область,

Запорізька міська громада

Щодо зменшення обсягу освітньої субвенції, зокрема субвенції для підтримки дітей з ООП
27.07.2024 Полтавська область,

Кременчуцька міська громада

Невиплата коштів за проведені корекційної-розвиткові заняття
27.07.2024 Полтавська область,

Кременчуцька міська громада

Невиплата заробітної  плати за проведені корекційної-розвиткові заняття
30.07.2024 Київська область,

Ржищівська територіальна громада

Невиплата заробітної  плати за проведені корекційної-розвиткові заняття
31.07.2024 Чернігівська область,

Чернігівська міська громада

Невиплата заробітної  плати за проведені корекційної-розвиткові заняття
29.08.2024 Донецька область,

Костянтинівська міська громада

Відсутність оплати за корекційно-розвиткові заняття
30.08.2024 Київська область,

Вишнева міська громада

Невиплата коштів за проведені корекційно-розвиткові заняття

Також отримували більше 40 повідомлень у месенджерах та соціальних мережах щодо відсутності занять та виплат за них. На жаль, частина тих, хто повідомляв про порушення прав, не подали до нас звернення. У серпні 2024 року ми зателефонували деяким нашим заявникам та запитували, чи вирішена їхня проблема. На жаль, частина з них повідомила, що питання не вирішено, і оплата не надійшла. 

Служба освітнього омбудсмена докладно дослідила  причини відсутності психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять та затримки їх оплати в різних областях. 

Кошти на оплату праці фахівців, які проводять заняття з дітьми з ООП, забезпечуються субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами (далі – субвенція для підтримки дітей з ООП). У квітні 2024 року виділено субвенцію на 8 місяців у розмірі 203 млн грн, а друга частина – 101, 5 млн грн надійде у жовтні до тих областей, які не матимуть залишків цієї субвенції, в достатній кількості для оплати занять.

 Вже зрозуміло, що частина областей не отримає наступний транш коштів субвенції через утворення залишків. Але практично всі області та частина громад мали залишки цієї субвенції за попередні роки, частину з якої можливо було використати на оплату праці фахівців за надані заняття, але не всі області мали достатньо коштів залишків субвенції для забезпечення потреб громад.

Ми у цій складній аналітичній публікації, яка готувалася 2 місяці, намагалися з’ясувати, що відбувається з субвенцією на рівні області та в громадах, яка ситуація в різних регіонах, чому утворюються залишки. Ми виокремили певні етапи, які забезпечують вчасне надходження коштів до фахівців і відповідно надання послуг для дітей з ООП. Якщо на якомусь етапі є перешкода, то відповідно надходження коштів затримується. 

1. Прийняття відповідної постанови КМУ, вчасне щомісячне виділення коштів з державного бюджету до обласних бюджетів  (відповідальні: Мінфін та МОН + наявність коштів в держбюджеті).

Першою причиною була затримка субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, її перша частина – 203,63 млн грн – надійшла у квітні 2024 року, розподіл коштів здійснено постановою КМУ від 09.04.2024 № 396. Друга частина – 101,5 млн грн – надійде у жовтні до тих областей, які не матимуть залишків цієї субвенції. 

На початку року, очікуючи субвенцію для підтримки дітей з ООП, частина областей, які мали залишки коштів цієї субвенції за попередні роки, мали змогу розподілити частину цих залишків між тими громадами, які їх потребували, та звернулися до обласних адміністрацій з відповідним запитом. Докладно про це у розділі нижче.

Проблемою є те, що наступний транш коштів буде розподілятися у жовтні 2024 року між областями залежно від наявності залишків в достатній кількості для оплати занять. Кошти субвенції будуть розподілятися за результатами аналізу ефективності використання коштів субвенції в першому півріччі.

Водночас громади, які мали борги перед фахівцями, вже погасили їх. А розрахуватися за роботу фахівців з дітьми за вересень вони матимуть змогу у жовтні. Виникає запитання, які будуть принципи розподілу наступного траншу субвенції, як розподілять кошти області між громадами, наскільки об’єктивним є розподіл наступних коштів субвенції у жовтні 2024 року? 

2. Прийняття обласною адміністрацією документа про Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами  територіальних громад у відповідній області  (відповідальні – обласні державні адміністрації).

Щомісячне перерахування коштів з обласного бюджету до бюджетів територіальних громад (відповідальні – обласні державні адміністрації).

Чому так важливо вчасно затвердити Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад у відповідній області, адже затвердження цього документа передбачено постановою КМУ від 09.04.2024 № 396?

Більшість областей вчасно затвердили Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад у відповідній області й передали кошти громадам. Але частина областей розподілили кошти шляхом внесення змін і доповнень до обласного бюджету на 2024 рік (Запорізька, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області).

Служба освітнього омбудсмена також запитала обласні державні адміністрації про дати перерахунку коштів з державного бюджету до обласного та дати перерахунку коштів з обласного бюджету до бюджетів територіальних громад. Це показує затримку у надходженні коштів. Затримка коштів на рівні області без подальшого їх розподілу на громади відповідно спричиняла відсутність оплати роботи фахівців, які працюють з дітьми з ООП. 

Декілька областей (Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська)  не отримали кошти субвенції у 2024 році для підтримки дітей з ООП через наявність значних залишків цієї субвенції з минулих років. Це області, частина територій яких тимчасово окуповані, або області, які знаходяться в зоні бойових дій. Але більшість із них перерозподілили кошти залишків між громадами. Докладно про залишки у наступному розділі. 

Затримка у перерахуванні коштів з обласного бюджету до бюджету територіальних громад була у наступних областях: 

  • Вінницька область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024), перерахувала ці кошти до місцевих бюджетів лише у липні 2024 року (перший транш – 03.07.2024). Залишок коштів субвенції за попередні роки розподілений лише 26.06.2024. 
  • Полтавська область, перші кошти з державного бюджету отримали 25.04.2024, а перші кошти  на громади надійшли лише 05.07.2024. Розподіл залишків субвенції здійснено 30.05.2024.  
  • Львівська область, перший транш субвенції отримали 25.04.2024, а перший перерахунок громадам надійшов 14.06.2024. Розподіл залишків субвенції здійснено 19.03.2024.
  • Дніпропетровська область зазначила, що перший транш з державного бюджету отримала 14.05.2024, а перший платіж на громади перераховано 14.06.2024. Розподіл залишків субвенції у 2024 році не здійснювався.

3. Перерозподіл обласними державними адміністраціями коштів залишків субвенції за минулі роки між громадами області.

На початку 2024 року була затримка у наданні субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету. Затримка викликана різним баченням органів центральної влади щодо нарахування коштів субвенції. Водночас до постанови КМУ  № 88 від 14 лютого 2017 р. внесено зміни, які дозволяють областям та громадам спрямовувати усі залишки коштів субвенції на оплату праці за заняття.

Але області та територіальні громади на початок 2024 року мали різну ситуацію щодо залишків коштів цієї субвенції за 2023 рік. У частині областей залишки коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на кінець 2023 року зберігалися на рахунках відповідних місцевих бюджетів, і громади мали змогу використовувати їх у 2024 році. А у частині областей  “Порядком та умовами розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між громадами … області” було передбачено, що залишки коштів за субвенцією, які утворилися на кінець бюджетного періоду (в даному випадку за 2023 рік) на рахунках бюджетів територіальних громад, перераховувалися в останній робочий день такого періоду (кінець грудня 2023 року) до обласного бюджету і там зберігалися для їх подальшого розподілу.  

Наразі відбулися зміни у законодавстві (пункт 11 постанови КМУ № 88 від 14 лютого 2017 р.) – і тепер усі громади наприкінці року мають перераховувати залишки субвенції до обласного бюджету.

За рахунок субвенції здійснюється оплата таких видатків: проведення (надання) додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять (послуг) та придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку. На придбання спеціальних засобів використовується не більш як 35% загального обсягу субвенції. Оплата занять та придбання засобів – це різні статті видатків, тобто якщо були залишки коштів субвенції, які призначені лише для придбання спеціальних засобів, то направити їх область чи громади на оплату занять не мала права. У 2023 та 2024 році субвенція виділялася лише на оплату занять, а на закупівлю спеціальних засобів не спрямовувалася.

Для того, щоб упорядкувати це питання, до пункту 11 постанови КМУ № 88 від 14 лютого 2017  р. було внесено зміни, і тепер за рішенням розпорядника субвенції за місцевим бюджетом залишки коштів за субвенцією минулих років, що були визначені розподілом субвенції як видатки розвитку (на закупівлю  спеціальних засобів), у разі необхідності можуть спрямовуватися на видатки споживання (оплату занять).

Тому ті громади, які мали залишки коштів субвенції і для оплати занять, і для закупівлі засобів, , матимуть змогу розпоряджатися коштами залежно від потреб, зокрема спрямовувати їх для оплати роботи фахівців у 2024 році.  І якщо на обласному рівні залишалися кошти субвенції саме для оплати занять, то область мала змогу розподілити їх тим громадам, які їх потребували у 2024 році. 

Водночас, якщо були наявні залишки субвенції за попередні роки (до 2022 чи 2021 року), які спрямовувалися лише на закупівлю спеціальних засобів, то розподілити їх область на оплату занять не могла. Лише після внесення змін до вищезгаданої постанови КМУ області та громади змогли спрямувати кошти субвенції попередніх років, призначених на закупівлю спеціальних засобів, на оплату занять.

Але є області, які не розподіляли кошти залишків субвенції для підтримки дітей з ООП, а частина областей зробила це доволі пізно – влітку, коли заняття вже не проводяться. Докладно про це в таблицях по кожній області.

Ми запитали в обласних адміністрацій про наявність залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП станом на 01.01.2024 року і станом на 01.08.2024 року та чи здійснювався розподіл залишків субвенції за попередні роки між громадами у 2024 році.

Не розподіляли залишки коштів субвенції для підтримки дітей з ООП наступні області:

  • Волинська область, причини, які вказала область: корекційно-розвиткові заняття не проводилися через відсутність субвенції, обмеженість фінансового ресурсу, введенням у громадах минулого року до штатних розписів закладів загальної середньої освіти додаткових посад вчителів-дефектологів, які проводили корекційно-розвиткові заняття.
  • Тернопільська область, причини, які вказала область: відсутність відповідних звернень.
  • Дніпропетровська область, причини, які вказала область:  дистанційне навчання, через це заняття не проводилися, відсутність фахівців, відмови батьків від проведення корекційно-розвиткових занять, залишки заплановано використати з вересня 2024 року, зокрема на придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку відповідно до помісячних планів.
  • Чернігівська область – станом на 01.01.2024 року в обласному бюджеті відсутній залишок субвенції, але залишки коштів були в громадах, відповідно протягом 2024 року розподіл залишків за попередні роки між обласним бюджетом та бюджетами органів місцевого самоврядування не здійснювався.

4. Прийняття документа щодо врахування у бюджеті  територіальної громади субвенції для підтримки дітей з ООП та внесення змін до відповідного бюджету громади у 2024 році (назва такого документа може бути різною) (відповідальні – територіальні громади, які мають затвердити це рішення на відповідній раді та перераховувати ці кошти до закладів освіти).

Оскільки через затримку коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рівні держави та рівні областей  у частині громад не  було коштів субвенції для підтримки дітей з ООП або не вистачило перерозподілених залишків, або залишки були з цільовим призначенням лише на закупівлю спеціальних засобів, вони приймали різні рішення. 

Дії громад та причини утворення залишків

Громади по-різному діяли в ситуації відсутності субвенції для підтримки дітей з ООП (субвенція надійшла до громад наприкінці квітня 2024 року):

  • місцеві громади виділили фінансування з місцевого бюджету для оплати занять. Частина з них використовували залишки субвенції у разі наявності або розподілу на рівні області. Наразі ці громади отримали субвенцію, але у частини з них утворилися залишки; 
  • місцеві громади не скасовували заняття з дітьми з ООП, але оплата занять не здійснювалася, тобто утворювався певний борг перед фахівцями, які їх проводили. Коли кошти субвенції або розподіл залишків коштів за попередній період надійшли, з фахівцями розрахувалися відповідно до актів виконаних робіт. Ці громади не боялися утворювати борг, адже у разі ненадходження коштів субвенції або надходження не в повному обсязі ці громади залучили б кошти місцевого бюджету. Значного накопичення коштів ці громади у переважній більшості не мають;
  • місцеві громади скасовували заняття з дітьми з ООП, адже не мали змогу фінансувати їх з місцевого бюджету. Ці громади вирішили не утворювати борг перед фахівцями за проведені заняття, адже у разі ненадходження коштів субвенції або надходження не в повному обсязі ці громади не змогли б залучити кошти місцевого бюджету. Зараз кошти субвенції надійшли, утворилися залишки. 

Також у відповідях на наші запити області та громади зазначали, що залишки коштів субвенції утворилися через відсутність фахівців. Тобто діти з ООП у громаді є, але корекційно-розвиткові заняття з ними не проводяться. Причини відсутності фахівців у громадах різні: виїзд з відповідної громади, дистанційне навчання,  недостатня заробітна плата та її затримка, через що фахівці переходять працювати у приватні заклади освіти,  та інші. Про проблеми з нестачею відповідних фахівців ми зазначали в окремому дописі

 

ВИСНОВКИ

У 2024 році субвенція для підтримки дітей з ООП надійшла до громад запізно: відповідна постанова КМУ прийнята 09 квітня 2024 року, а кошти надійшли до областей в кінці квітня, частина громад отримала кошти у квітні-травні, а частина лише влітку.

Ми маємо різну ситуацію в областях щодо субвенції для підтримки дітей з ООП. У частині західних областей цієї субвенції не вистачає, адже у них постійно збільшується кількість дітей з ООП, зокрема через значну кількість внутрішньо переміщених осіб. Водночас прифронтові області та області з тимчасово окупованими територіями мають великі залишки цієї субвенції. 

Маємо складний шлях проходження коштів від держави до фахівців, які проводять корекційно-розвиткові заняття з дітьми. Забезпечення прав дітей з ООП залежить від своєчасного надходження коштів від держави, менеджменту на рівні області, громади, і врешті-решт від місцевих депутатів. Адже є декілька прикладів громад, де місцеві депутати станом на вересень не спромоглися прийняти бюджет громади на 2024 рік,  а страждають від цього діти, бо заняття не проводяться. 

Наступний транш субвенції 100 млн грн держава має розподілити між областями, які не мають залишків в достатній кількості для оплати занять. Деякі області знаходять певні рішення, якщо громада має залишки, то область не надає їй кошти в наступні місяці, акумулюючи ці кошти в себе, і розпорядженням обласної адміністрації перерозподіляє кошти серед тих громад, які потребують ці кошти. Водночас поки не є зрозумілим, як область зможе перерозподілити кошти субвенції у жовтні, якщо вони зберігаються  у громадах. Адже громада має обов’язок повернути невикористані кошти до обласного бюджету лише наприкінці грудня.    

 Службу освітнього омбудсмена також турбує певна “колективна відповідальність” усіх громад в області, незалежно від того, як діє громада: чи забезпечує права дітей і виділяє кошти з місцевого бюджету, чи приймає рішення проводити заняття в борг, чи взагалі скасовує заняття, порушуючи право дітей на освіту. 

І знову постає питання, які рішення приймуть громади, якщо не отримають наступні кошти субвенції, які будуть незабаром розподілятися між областями, або отримають їх у недостатній кількості, а область буде розподіляти між громадами. Частина громад може піти найлегшим, але найгіршим шляхом – скасувати заняття з дітьми, частина спроможних громад будуть виділяти фінансування з місцевого бюджету. Але однозначно, що громади вже не будуть утворювати борг перед фахівцями.

Результатом є те, що діти з ООП не отримують корекційно-розвиткові заняття, внаслідок чого порушується їх право на освіту. Частина батьків змушені шукати платні заняття та сплачувати за них, але не всі мають фінансову спроможність це робити, адже вартість таких занять у приватному секторі значно вища. А частина батьків не розуміє важливості цих занять і відповідно не будуть шукати можливості, щоб забезпечити ці заняття для своїх дітей. У частині громад через скасування занять без роботи або без оплати праці залишаються фахівці. Через це вони звільняються з закладів освіти.

 

ПРОПОЗИЦІЇ

На нашу думку, в розподілі субвенції для підтримки дітей з ООП для того, щоб права дітей були дотримані, варто впроваджувати принцип “гроші йдуть за дитиною”. Тут можливо взяти за приклад “кошти йдуть за пацієнтом” у сфері охорони здоров’я. Зрозуміло, що реформа цієї сфери та зміна підходів фінансування дітей з ООП потребує часу та зусиль. Необхідно визначити установу за прикладом Національної служби здоров’я України, яка перераховує кошти закладам охорони здоров’я за кожного пацієнта. Подібна установа у сфері освіти буде перераховувати кошти за надання послуг дитині з ООП. 

У разі реалізації ідеї кошти субвенції будуть надходити напряму закладам освіти. 

Кошти, які виділяються на дитину з ООП, мають розраховуватися відповідно до рівня освіти, який здобуває дитина, рівня підтримки дитини з ООП, нозології, кількості занять, залучених фахівців тощо. Наразі кошти на дітей з ООП розраховуються відповідно до кількості осіб з ООП та з урахуванням потреб таких дітей.

Перевагою ідеї є те, що скоротиться довгий шлях надходження коштів з державного бюджету до фахівця та зникне залежність від рішень областей, громад, де одні громади мають нестачу коштів, а інші – утворюють залишки. Також  для реалізації цієї ідеї можна використати портал ІРЦ, де є інформація про дітей з ООП, комплексні висновки тощо, та АІКОМ.

Оскільки багато громад зазначали про нестачу фахівців, а кількість дітей з ООП щорічно збільшується, тому варто збільшити державне замовлення в закладах вищої освіти на спеціальності для підготовки фахівців, які проводять корекційно-розвиткові заняття з дітьми з особливими освітніми потребами, та відкрити такі спеціальності в тих закладах, де їх немає. Адже не у всіх педагогічних закладах вищої освіти є  факультети та спеціальності, що готують достатню кількість таких фахівців.

ДОКЛАДНА ІНФОРМАЦІЯ ПО КОЖНІЙ ОБЛАСТІ

Вінницька область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Вінницької обласної військової адміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 03.06.2024 № 56-р затверджено “Порядок розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Вінницької області”

25.04.2024 

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024

03.07.2024

02.08.2024

станом на 01.01.2024 – 5933,592 тис.грн  

(кошти невикористані бюджетами ТГ та повернені до обласного бюджету в кінці 2023 року). 

Станом на 01.08.2024 – відсутня інформація

наказом начальника Вінницької ОВА від 26.06.2024 № 428 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2024 рік” розподілено залишок коштів субвенції, що утворився на кінець 2023 року, в обсязі 33357,92 тис. грн. Відповідно до пропозицій Департаменту гуманітарної політики ОВА, залишились нерозподіленими 2597,8 тис.грн  залишку субвенції, які необхідно було спрямувати за рекомендаціями МОН (лист від 11.03.2020 №1/9-153)  на проведення відповідних заходів у закладах П(ПТ)О. Оскільки в закладах П(ПТ)О у Вінницькій області такі групи не створені, можливість здійснити розподіл таких коштів відсутня.

Департамент гуманітарної політики Вінницької ОДА  щоквартально здійснює аналіз використання коштів субвенції обласним бюджетом та бюджетом територіальних громад, а також повідомив, що інформація щодо накопичення коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам за попередні бюджетні періоди не створювалась.

У звіті використання коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з ООП в І півріччі 2024 року, надісланому до Міністерства освіти і науки України (лист Вінницької ОВА від 02.07.2024 № 01.04.2-4355) зазначено, що залишки коштів станом на 01.07.2024 року складають 16794,8 тис.грн (у тому числі нерозподілений залишок 2597,8 тис.грн, залишок на рахунках громад 898,7 тис.грн). Проведено заняття в кредит (наявні акти виконаних робіт, не оплачені) у сумі 4981,21136 тис.грн.  

Висновки: Вінницька область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024), перерахувала ці кошти до місцевих бюджетів лише у липні 2024 року (перший транш – 03.07.2024). Залишок коштів субвенції за попередні роки розподілений лише 26.06.2024.

Волинська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням начальника Волинської обласної військової адміністрації від 28.05.2024 № 183 “Про нову редакцію Порядку розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами”  затверджено Порядок та умови розподілу субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами

25.04.2024

01.05.2024 

03.06.2024 

01.07.2024

01.08.2024

15.05.2024

04.06.2024 

03.07.2024 

05.08.2024

Станом на 01.01.2024 – 1743,284 тис. грн, 

станом на 01.08.2024 –2077,004 тис.грн. 

(зокрема 365,684 тис. грн через залишки минулого року).

У 2024 році розподіл залишків субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за попередні роки між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад не здійснювався.

Як зазначає область, аналіз використання коштів субвенції обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад здійснюється  щомісяця.

Найбільший обсяг невикористаної субвенції (понад 100 тисяч гривень) накопичено: 

  • Забродівською сільською територіальною громадою –106 428,3 гривні у зв’язку з тим, що заняття не проводилися через відсутність субвенції на початок ІІ семестру 2023/2024 навчального року та обмеженість фінансового ресурсу місцевого бюджету;
  • Камінь-Каширською міською територіальною громадою – 223 736,8 гривні через залучення коштів місцевого бюджету в обсязі 351,3 тис. гривень;
  • Ковельською міською територіальною громадою – 104 829 гривень у зв’язку із залученням коштів місцевого бюджету в обсязі 905,2 тис. гривень; 
  • Колодяжненською сільською територіальною громадою – 131 980,17 гривні у зв’язку з тим, що заняття не проводились через відсутність субвенції на початок ІІ семестру 2023/2024 навчального року та обмеженість фінансового ресурсу місцевого бюджету;
  • Любомльською міською територіальною громадою – 108 166,06 гривні у зв’язку із введенням минулого року до штатних розписів закладів загальної середньої освіти додаткових посад вчителів-дефектологів, які проводили корекційно-розвиткові заняття. Оплату праці здійснювали за рахунок коштів освітньої субвенції;
  • Рожищенською міською територіальною громадою – 195 289,21 гривні у зв’язку з тим, що заняття не проводилися через відсутність субвенції на початок ІІ семестру 2023/2024 навчального року та обмеженість фінансового ресурсу місцевого бюджету.

Висновки: Волинська область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024) фактично одразу перерахувала їх до місцевих бюджетів (перший транш – 15.05.2024). Водночас розподіл залишків субвенції за попередні роки не здійснювався, хоча область мала їх, станом на 01.01.2024 – 1 743,284 тис. грн. 

Частина громад не проводила заняття з дітьми через відсутність субвенції на початку ІІ семестру 2023/2024 навчального року, але профінансувати з місцевого бюджету ці заняття не мали змоги. Лише декілька громад  мали змогу залучити кошти місцевого бюджету для оплати цих занять.

Дніпропетровська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації від 31.05.2024 № Р-223/0/3-24 затверджено “Порядок розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між бюджетами територіальних громад Дніпропетровської області”. 

На вебсайті розпорядження не розміщено. Документ надіслано Службі освітнього омбудсмена.

14.05.2024

04.06.2024

26.06.204

02.07.2024

14.06.2024

26.06.2024

05.07.2024

Станом на 01.01.2024 – 14036,515 тис.грн, 

Станом на 01.08.2024 – 7423,320 тис.грн.

У 2024 році не здійснювався розподіл залишків за попередні роки субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з ООП між обласним бюджетом, бюджетами ТГ.

Як зазначає область, Департаментом освіти і науки Дніпропетровської ОДА та ТГ щоквартально здійснюється аналіз використання коштів субвенції.

Найбільший обсяг залишків субвенції мають:

  • Синельниківська міська ТГ – 1442,103 тис.грн (відсутність відповідних спеціалістів у закладах освіти);
  • Першотравенська міська ТГ – 961,493 тис.грн (залишок субвенції буде використано в ІІІ кварталі 2024 року);
  • Васильківська селищна ТГ – 692,058 тис.грн (корекційно-розвиткові заняття не надавалися через відсутність спеціалістів); 
  • Новопокровська селищна ТГ – 449,007 тис. грн (відсутність фахівців у закладах освіти).

Висновки: Дніпропетровська  область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 14.05.2024), перерахувала їх до місцевих бюджетів (перший транш – 14.06.2024). Водночас розподіл залишків субвенції за попередні роки не здійснювався, хоча область мала станом на 01.01.2024 – 14036,515 тис.грн. 

Частина громад не проводила заняття з дітьми через відсутність фахівців. Адже Дніпропетровська область – це прифронтова зона, з якої виїхали частина дітей з ООП та фахівців. Через це область та громади мають значні накопичення залишків субвенції. 

Донецька область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Донецької обласної державної  адміністрації-начальника обласної військової адміністрації від 25.07.2024 № 492/5-24 затверджено “Порядок розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між бюджетами територіальних громад Донецької області” У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП  не передбачена У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена

розподілено залишки коштів субвенції між ТГ

станом на 01.01.2024 – 15451,3 тис.грн, у тому числі обласний бюджет -14288,9 тис.грн, територіальні громади – 1162,4 тис.грн

Станом на 01.08.2024 – 11533,1 тис.грн, у тому числі обласний бюджет – 10520,5 тис.грн., ТГ – 1012,6 тис.грн.

Розпорядженням голови Донецької ОВА від від 12.12.2023 № 605/5-23 “Про обласний бюджет на 2024 рік” (із змінами від 23.02.2024, 16.08.2024)” розподілено залишки субвенції за рахунок обласного бюджету на  суму 14288,9 тис.грн. Бюджетами територіальних громад розподілено 587,6 тис.грн. 

Як зазначає область, Департаментом освіти і науки Донецької ОДА та територіальними громадами щомісяця здійснюється аналіз використання коштів субвенції. Основною причиною накопичення залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП є зменшення контингенту та кількості занять через відсутність електропостачання та інтернету. Найбільше накопичення залишків коштів субвенції мають:

  • Маріупольська міська ТГ – 217,883 тис.грн;
  • Слов’янська міська ТГ – 180,335 тис.грн;
  • Дружківська міська ТГ – 139,455 тис. грн;
  • Мангушська селищна ТГ – 127,038 тис.грн;
  • Сартанська селищна ТГ – 119,375 тис.грн.

Висновки: Значна частина території Донецької області тимчасово окупована, тому область має зменшення контингенту дітей з ООП та фахівців. Через утворення значних залишків коштів субвенції дітей з ООП область не отримала відповідну субвенцію у 2024 році. Водночас  Донецька область двічі розподілила залишки субвенції за попередні роки.

Житомирська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Житомирської обласної державної адміністрації -начальника обласної військової адміністрації від 27.05.2024 № 234 затверджено документ “Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році” Дати не вказано Дати не вказано Станом на 01.01.2024 – 880,3 тис. грн

Станом на 01.08.2024 – 3210,1 тис. грн

Розпорядженням Житомирської обласної військової адміністрації від 03.04.2024 № 135 “Про внесення змін до розпорядження Житомирської обласної військової адміністрації від 14.12.2023 № 600” залишок субвенції розподілений в повному обсязі, кошти у квітні 2024 року перераховані на рахунки бюджетів територіальних громад

Як зазначає область, щомісячно Департаментом освіти і науки Житомирської ОДА здійснюється аналіз використання коштів субвенції. 

Найбільше залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП мають:

  • Олевська міська територіальна громада – 366,4 тис.грн (не проводили заняття без фінансування, субвенція доведена наприкінці навчального року);
  • Коростишівська міська територіальна громада – 363,3 тис.грн (не проводяться засідання сесії Коростишівської міської ради з початку року);
  • Любарська селищна територіальна громада – 150,4 тис.грн  (не проводили заняття без фінансування, субвенція доведена наприкінці навчального року, використана незначна частина);
  • Новогуйвинська селищна територіальна громада – 143,7 тис. грн (в літні місяці не проводились засідання сесії Новогуйвинської селищної ради);
  • Бюджет Ємільчинської селищної територіальної громади – 130,5 тис. грн (не проводили заняття без фінансування, субвенція доведена наприкінці навчального року);
  • Попільнянська селищна територіальна громада – 119,1 тис.грн  (не проводили заняття без фінансування, субвенція доведена наприкінці навчального року, використана незначна частина);
  • Ушомирська сільська територіальна громада – 114,2 тис.грн  (субвенція доведена наприкінці навчального року, оплата проведених занять за рахунок місцевого бюджету).

Ми надіслали запити до територіальних громад Житомирської області щодо накопичень залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП на рахунках громад. 

Коростишівська міська територіальна громада поінформувала, що з обласного бюджету надійшли кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за наступними датами та сумами:

  • субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції для підтримки особам з ООП, що утворився на початок бюджетного періоду в сумі 19 626,00 грн, які надійшли 29.04.2024 року;
  • субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з ООП, що утворився на початок бюджетного періоду в сумі 11 461,00 грн, які надійшли 10.06.2024 року;
  • субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 284 775,00 грн, які надійшли 10.06.2024 року.

Але ці кошти субвенції для підтримки особам з ООП  не були перераховані на рахунки відділу освіти, молоді та спорту Коростишівської міської ради та відповідним закладам освіти у зв’язку з тим, що сесією Коростишівської міської ради не був прийнятий бюджет Коростишівської міської територіальної громади на 2024 рік та відповідно у розпорядників коштів нижчого рівня відсутні асигнування на використання коштів даної субвенції. Тому заклади освіти не здійснювали оплату праці фахівцям за рахунок субвенції та фахівцями не надавалися корекційно-розвиткові послуги дітям з ООП  у 2024 році за рахунок коштів відповідної субвенції.

Олевська міська територіальна громада у відповіді на запит зазначила, що субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з ООП, що утворився на початок бюджетного періоду бюджету громади була виділена відповідно до розпорядження Житомирської обласної військової адміністрації від 03.04.2024 № 135 “Про внесення змін до розпорядження Житомирської обласної військової адміністрації від 14.12.2023 № 600” в сумі 32 028,00 грн (на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять для учнів інклюзивних класів закладів загальної середньої освіти – 24 146,00 грн, на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять для вихованців інклюзивних груп закладів дошкільної освіти – 7 882,00 грн).

Крім того, розпорядженням Житомирської обласної військової адміністрації від 03.06.2024 № 245 “Про внесення змін до розпорядження Житомирської обласної військової адміністрації від 14.12.2023 № 600”, бюджету Олевської міської територіальної громади надано субвенцію з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з ООП за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 382 100,00 грн, зокрема: на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять для учнів інклюзивних класів закладів загальної середньої освіти – 228 900,00 грн, на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять для вихованців інклюзивних груп закладів дошкільної освіти – 93 200,00 грн. 

 Станом на 11.09.2024 року оплата праці фахівців, які надавали корекційно-розвиткові послуги дітям з ООП не здійснювалася. Причиною невикористання коштів є те, що в канікулярний  час корекційно-розвиткові заняття не проводились. Кошти будуть використані до кінця поточного року.

Висновки: Житомирська область не вказала у відповідь на наш запит дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету до обласного бюджету, і відповідно дати перерахування коштів з обласного бюджету до  бюджетів громад. На початку квітня 2024 року Житомирська область розподілила залишок субвенції за попередні роки в повному обсязі. 

Більшість громад цієї області, які мають накопичення коштів субвенції, повідомили,  що проводили заняття з дітьми з ООП.

Значні накопичення має Коростишівська міська територіальна громада – 363,3 тис.грн через те, що  не проводяться засідання сесії Коростишівської міської ради з початку року і не було прийнято бюджет  на 2024 рік. 

Закарпатська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації-начальника обласної військової адміністрації від 16.04.2024 № 428 затверджено документ  “Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році”

Розпорядження на вебсайті ОВА не розміщено. 

Документ надіслано Службі освітнього омбудсмена.

25.04.2024

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024

26.04.2024 та 29.04.2024

02.05.2024

04.06.2024

02.07.2024

02.08.2024

станом на 01.01.2024 – 10800,8 тис.грн;

станом на 01.08.2024 – 10022,0 тис. грн.

Станом на 01.08.2024 розподілено залишків субвенції за минулі періоди в сумі 8512,8 тис. грн, з яких використано 4 598,5 тис.грн. 

Як зазначає область, місцевими фінансовими органами та органами з питань освіти щомісячно здійснюється аналіз використання субвенції. З метою стимулювання використання акумульованих залишків коштів субвенції окремі бюджети ТГ не було включено до розподілу субвенції у 2024 році.

Враховуючи пізні терміни надходження субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з ООП у 2024 році (наприкінці квітня 2024 року) та завершення 2023/2024 н.р., очікується використання субвенції у повному обсязі до кінця поточного бюджетного періоду.

Ми звернулись із  запитами до територіальних громад Закарпатської області щодо накопичень залишків коштів субвенції з підтримки осіб з ООП на рахунках громад.

Виноградівська міська територіальна громада не відповіла на частину наших запитань про суму та причини залишків субвенції. У листі громада зазначила, що кошти субвенції 2024 року в сумі 671,600 тис.грн затверджені рішенням сесії міської ради від 30.04.2024 № 2440 “Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2023 №1960 “Про бюджет Виноградівської територіальної міської громади на 2024 рік” (зі змінами від 18.03.2024 № 2427) та залишок коштів, який утворився станом на 01.01.2024 року в сумі 3,173 тис.грн. 

Рішенням сесії міської ради від 21.06.2024 № 2654 “Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2023 №1960 “Про бюджет Виноградівської територіальної міської громади на 2024 рік” (зі змінами від 18.03.2024 № 2427, від 30.04.2024 № 2440). Станом на 01.09.2024 року залишок субвенції на надання держпідтримки дітей з ООП на рахунках розпорядників коштів складає 93,594 тис.грн. Використання субвенції проведено по фактичному нарахуванні оплати праці фахівців, які надавали корекційно-розвиткові послуги дітям з ООП.

Ужгородська міська територіальна громада 

У бюджеті Ужгородської міської територіальної громади на 2024 рік по субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з

ООП за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету заплановані такі видатки:

  •  по коду Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету 0611200  “Надання освіти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” у сумі 1 290,500 тис. грн;
  • по коду Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету 0611210  “Надання освіти за рахунок залишку коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами на кінець бюджетного періоду”  в сумі 421,094 тис. грн.

Фінансування видатків проводиться за потреби, відповідно до листів головних розпорядників коштів міського бюджету. Таким чином, залишки

коштів на рахунках бюджету станом на 01.09.2024 року склали 735 594,12 грн, зокрема:

  • по коду Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого  бюджету 0611200  “Надання освіти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” у сумі 704 900 грн;
  • по коду Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету 0611210  “Надання освіти за рахунок залишку коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами на кінець бюджетного періоду” у сумі 30 694,12 грн.

Основною причиною невикористання коштів є відсутність фахівців з відповідною освітою та навичками праці з цією групою дітей, а також залучення до роботи з корекційно-розвиткових занять з дітьми спеціалістів (психологів, дефектологів, логопедів), посади яких затверджені штатними розписами закладів та фінансуванням їх за рахунок коштів місцевого бюджету та освітньої субвенції.

Висновки: Закарпатська область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024) на наступний день одразу перерахувала їх до місцевих бюджетів (перший транш – 26.04.2024). Водночас розподіл залишків субвенції здійснено лише 01.08.2024 в сумі 8 512,8 тис. грн, з яких використано лише 50 % (4 598,5 тис.грн). Область не включила окремі громади до розподілу субвенції у 2024 році для стимулювання використання акумульованих залишків коштів. На жаль, перелік громад, де є значні залишки коштів та причини їхнього накопичення, область у листі-відповіді не зазначила. Закарпатська область мала значні накопичення коштів субвенції за попередні роки – станом на 01.08.2024 – 10022,0 тис. грн.

Запорізька область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Запорізької обласної військової адміністрації-начальника обласної військової адміністрації  від 12.06.2024 № 386 “Про внесення змін і доповнень до розпорядження начальника Запорізької ОВА від 06.12.2023 № 720 “Про обласний бюджет на 2024 рік”, зі змінами та доповненнями”  внесено зміни до обласного бюджету й здійснено розподіл субвенції з підтримки осіб з особливими освітніми потребами У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена

розподілено залишки коштів субвенції між ТГ

Станом на 01.01.2024 – 28960,688 тис.грн, в тому числі обласний бюджет – 7331,040 тис.грн.

01.08.2024 – не вказано

Здійснено розподіл субвенції (з урахуванням ззалишків на початок року та потреб ТГ )

на суму 18488,861 тис.грн. Станом на 26.08.2024 територіальні громади використали 3051,460 тис.грн

Відповідно до листа Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА від 15.08.2024 № 03.2-16/902 територіальні громади два рази на місяць надають актуальну інформацію щодо коштів субвенції для підтримки осіб з ООП для проведення моніторингу та аналізу ефективності використання коштів субвенції.

Станом на 26.08.2024 року територіальні громади  використали 3051,460 тис.грн.

Висновки: Значна частина території Запорізької області тимчасово окупована, тому область має зменшення контингенту дітей з ООП та фахівців. Через утворення значних залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП область не отримала відповідну субвенцію у 2024 році. Запорізька область розподілила залишки субвенції за попередні роки  на суму 18488,861 тис.грн (дата розподілу не вказана у листі-відповіді).

Івано-Франківська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядження голови Івано-Франківської  обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації   від 02.05.2024 № 203 “Про затвердження Порядку розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами на 2024 рік між місцевими бюджетами Івано-Франківської області”

25.04.2024 

01.05.2024 

03.06.2024 

01.07.2024 

01.08.2024 

07.05.2024

12.06.2024

05.07.2024

06.08.2024

Станом на 01.01.2024 – 1345,7 тис.грн.

станом на 01.08.2024 – 163,9 тис.грн.

З відповіді області не зрозуміло, чи здійснювався розподіл. 

Відповідь області: “Відповідно до постанови КМУ від 14.02.2017 № 88 “Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” залишки субвенції на кінець бюджетного періоду, станом на 01.01.2024, зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді  з урахуванням цільового призначення субвенції. Однак, відповідно до змін , що вносяться до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, затверджених постановою КМУ від 09.04.2024 № 396 залишки коштів за субвенцією, які утворилися на кінець бюджетного періоду на рахунках бюджетів територіальних громад, перераховуються в останній робочий день такого періоду органами Казначейства до обласного бюджету, з якого надана субвенція, і зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів для їх подальшого розподілу за рішенням обласних рад (обласних військових адміністрацій)в наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції. Дані зміни будуть враховані у подальшому розподілі субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з особливими освітніми потребами.

Як зазначає Івано-Франківська ОДА, щомісячно/щоквартально здійснюється аналіз використання коштів субвенції для підтримки осіб з ООП у розрізі місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць області.

Найбільший обсяг залишків субвенції мають:

  • Городенківська міська територіальна громада – 83 тис.грн;
  • Ямницька сільська територіальна громада -17,1 тис.грн;
  • Загвіздянська сільська територіальна громада – 14,7 тис. грн;
  • Поляницька сільська територіальна громада – 14,7 тис. грн.

Висновки: Івано-Франківська область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024), фактично одразу перерахувала їх до місцевих бюджетів (перший транш – 07.05.2024). 

Київська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
Розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) від 23.04.2024 № 419 “Про затвердження Порядку розподілу субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами та її залишків між місцевими бюджетами”.

На вебсайті ОВА розпорядження не розміщено.

25.04.2024 

01.05.2024 

03.06.2024 

01.07.2024 

01.08.2024 

30.04.2024

02.05.2024

04.06.2024

03.07.2024

02.08.2024

Станом на 01.01.2024 –  3070,165 тис.грн.

станом на 01.08.2024 – 38,61 тис.грн

За пропозиціями Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації наказом Адміністрації від 26.02.2024 № 353  “Про внесення змін до обласного бюджету Київської області на 2024 рік” затверджений розподіл залишку коштів субвенції, що утворився на початок бюджетного періоду, між місцевими бюджетами Київської області в сумі 3031,555 тис. грн. 

28.02.2024 ці кошти перераховані на рахунки бюджетів територіальних громад.

 

Як зазначає область, питання щодо використання субвенцій з державного бюджету місцевими бюджетами знаходиться на постійному контролі. Аналіз використання субвенцій проводиться щомісяця.

Найбільше залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП накопичено у наступних ТГ:

  • Білоцерківська міська територіальна громада – 616,410 тис.грн;
  • Бучанська міська територіальна громада – 256,581тис.грн;
  • Обухівська міська територіальна громада – 119,114 тис.грн.

Ми надіслали запити до вищезазначених територіальних громад Київської області щодо накопичень залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП на рахунках громад. 

Обухівська міська територіальна громада відповіла, що станом на 01.08.2024 року на рахунках громади накопичено коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для підтримки осіб з ООП (залишки минулих періодів та коштів 2024 року) у сумі 119, 114 тис.грн. У серпні 2024 року проводилась оплата праці фахівців, які надавали корекційно-розвиткові послуги дітям з ООП. Після проведених розрахунків станом на 01.09.2024 залишок у сумі 16,944 тис.грн залишився на рахунках громади та на сьогодні не використано, оскільки нарахований місячний фонд оплати праці перевищує залишок.  

Білоцерківська міська територіальна громада повідомила про оплату праці фахівців з корекційно-розвиткових послуг для дітей з ООП  після перерахування коштів зазначеної субвенції з держбюджету місцевим бюджетам до Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради та   закладам освіти, що мають фінансову автономію, у березні-квітні та у червні 2024 року. Також станом на 01.08.2024 на рахунках громади утворився залишок коштів субвенції для надання підтримки осіб з ООП, оскільки психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття з дітьми у канікулярний період не проводились.  

Бучанська міська територіальна громада. За iнформацiєю вiддiлу освiти Бучанської міської ради, оплата праці фахівцям, які надавали  корекційно-розвиткові послуги дітям з ООП у перiод iз січня по травень 2024 року, проводилась згідно з укладеними договорами на проведення корекційно-розвиткових занять та наданих актів приймання проведених корекцiйно-розвиткових занять.

Залишок коштів на рахунку громади станом на 12.09.2024 складає 370,101 тис. грн. За I пiврiччя 2024 року було укладено 108 договорів на проведення корекційно-розвиткових занять, на загальну суму 701,315 тис. грн. Ці кошти будуть використані на початку навчального року. У червні-серпні 2024 року корекційно-розвиткові заняття не надавались через вiдсутнiсть заяв батьків. Кредиторська заборгованість станом на 12.09.2024 вiдсутня.

Висновки: Київська область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024), на наступний день одразу перерахувала їх до місцевих бюджетів (перший транш – 30.04.2024). У лютому 2024 року область розподілила 3 070,165 тис. грн залишків коштів субвенції за попередні роки. 

Кіровоградська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
Розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 22.02.2023  187-р затверджено Порядок розподілу субвенції для підтримки особам з особливими освітніми потребами.

На вебсайті ОВА розпорядження не розміщено.

Документ надіслано Службі освітнього омбудсмена. 

25.04.2024

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024

29.04.2024

02.05.2024

05.06.2024

03.07.2024

05.08.2024

Станом на 01.01.2024 – 1180 тис.грн

01.08.2024 – не вказано

Залишок субвенції  розподілено  у січні 2024 року між бюджетами територіальних громад у повному обсязі (розпорядження  голови обласної військової адміністрації від 26.01.2024 № 58-р)

Департаментом освіти і науки Кіровоградської ОДА проводиться щотижневий моніторинг та аналіз використання субвенції для підтримки осіб з ООП. 

Висновки: Кіровоградська область, отримавши кошти субвенції для підтримки дітей з ООП з державного бюджету (перший транш 25.04.2024), одразу перерахувала їх до місцевих бюджетів (перший транш – 29.04.2024). Залишок субвенції розподілено  у січні 2024 року між бюджетами територіальних громад у повному обсязі.

Луганська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 30.01.2019 № 74 затверджено Порядок розподілу субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між місцевими бюджетами Луганської області

У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена

21.02.2024

26.03.2024

03.04.2024

08.05.2024

Станом на 01.01.2024 – 18171,601 тис.грн, 

станом на 01.08.2024 – 17463,936 тис. грн.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 19.02.2024 № 42 було здійснено розподіл залишку коштів субвенції між бюджетами громад області в сумі 1227,118 тис. грн. У вересні 2024 року за результатами аналізу ефективності використання коштів субвенції у І півріччі (з урахуванням наявного контингенту осіб з особливими освітніми потребами) буде проведено розподіл залишку коштів субвенції на вересень-грудень 2024 року.

Департаментом освіти і науки Луганської ОДА щоквартально збирається інформація про використання субвенції.

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації, активними бойовими діями на території Луганської області, тимчасовою окупацією її населених пунктів кількість осіб з ООП, які потребують державної підтримки, у закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, порівнюючи з 2021 роком, скоротилася на 533 особи та на 01.07.2024 становить 256 осіб. Це зумовило утворення на рахунках місцевих бюджетів залишків коштів субвенції, які на 01.08.2024 становлять 17463,936 тис. грн. 

Найбільший розмір залишків субвенції станом на 01.08.2024 року в розрізі територіальних громад:

  • Лисичанська міська ТГ- 446,01919 тис.грн;
  • Сєвєродонецька міська ТГ – 3403,75541 тис. грн;
  • Новопсковська селищна ТГ  –  446,01919 тис. грн.

Висновки: Значна частина території Луганської області тимчасово окупована, тому область має зменшення контингенту дітей з ООП та фахівців. Через утворення значних залишків коштів субвенції дітей з ООП область не отримала відповідну субвенцію у 2024 році. Водночас  у лютому 2024 область розподілила серед громад залишки субвенції за попередні роки.

Львівська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 14.05.2024 № 428/0/5-24 ВА  “Про перерозподіл субвенції” перерозподілено місцевим бюджетам області субвенцію, виділену з державного бюджету для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році 

25.04.2024 

01.05.2024

03.06.2024 

01.07.2024 

10.08.2024

14.06.2024, 25.06.2024, 26.06.2024 

25.07.2024

22.08.2024

станом на 01.01.2024 -10389,7 тис грн, 

станом на 01.08.2024 – 5962,7 тис грн.

розпорядженням начальника Львівської ОВА від 19.03.2024 № 229/0/5-24 ВА  “Про внесення до показників обласного бюджету Львівської області на 2024 рік” перерозподілено залишок коштів субвенції за попередні роки, виділеної з державного бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами місцевим бюджетам області на суму 4369,0 тис.грн. 

Департаментом освіти і науки Львівської ОДА щомісячно здійснюється аналіз використання коштів субвенції територіальними громадами та закладами освіти обласного підпорядкування.

За оперативними даними, станом на 01.08.2024 року найбільші залишки коштів субвенції склали у таких міських територіальних громадах області:

Городоцька – 229,9 тис грн, 

Дрогобицька – 192,9 тис грн, 

Золочівська –421,4 тис грн, 

Миколаївська – 239 тис грн, 

Сокальська – 263,8 тис грн, 

Стрийська – 278,3 тис грн, 

Червоноградська – 834,04 тис грн, 

Яворівська – 200,3 тис грн.

Причинами невикористання коштів є недостатня кількість фахівців (спеціальних педагогів, практичних психологів) для надання корекційно-розвиткових занять.

Ми надіслали запити до територіальних громад Львівської області щодо накопичень залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП на рахунках громад. 

Червоноградська міська територіальна громада зазначила, що у 2024 році бюджету громади  було виділено субвенцію в сумі 200,0 тис. грн з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з ООП, що утворився на початок бюджетного періоду, які було спрямовано на відділ освіти Червоноградської міської ради. Враховуючи велику кількість осіб з ООП у закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти, у 2023/2024 навчальному році для оплати корекційно-розвиткових занять потреба в коштах складає орієнтовно 115 тис. грн в тиждень (разом з нарахуваннями на оплату праці).

Субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 834,44 тис. грн була виділена бюджету Червоноградської міської територіальної громади відповідно до розпорядження Львівської обласної військової адміністрації від 14.05.2024 №428/0/5-24ВА  “Про перерозподіл субвенції”. Рішенням Червоноградської міської ради від 23.05.2024. № 2591 “Про внесення змін до бюджету Червоноградської міської територіальної громади на 2024 рік” місцевий бюджет було уточнено на субвенцію в сумі 834,44 тис. грн, кошти субвенції передбачено спрямувати на оплату праці спеціалістів, котрі проводять корекційно-розвиткові заняття з дітьми з ООП  за цивільно-правовими договорами. Розпочинати проведення   корекційно-розвиткових послуг за один тиждень до закінчення навчально року (31.05.2024) було недоцільним, тому вказані кошти будуть використані у першому семестрі 2024-2025 н. р., яких і так недостатньо до закінчення 2024 року.

Станом на 10 вересня 2024 року на рахунок бюджету Червоноградської міської територіальної громади кошти субвенції в сумі 834,44 тис. грн ще не надходили.

Висновки: Львівська область отримала перший транш субвенції 25.04.2024, але на громади перерахувала їх лише 14.06.2024. Але 19.03.2024 область перерозподілила кошти залишків освітньої субвенції. Частина громад мають чималі залишки освітньої субвенції. Причиною залишків є нестача фахівців. Область застосовує диференційований підхід до розподілу субвенції – тим громадам, які мають суттєві залишки, субвенція не надається. 

Миколаївська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адміністрації- начальника обласної військової адміністрації 03.06.2024 № 201-р “Про затвердження порядку розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами та її залишків між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад”. 

На вебсайті ОВА розпорядження не розміщено. Документ надіслано Службі освітнього омбудсмена.

У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена

розподілено залишки коштів субвенції між ТГ

Станом на 01.01.2024 – 15037,6 тис.грн: у тому числі бюджети ТГ – 5571,3 тис.грн, обласний бюджет – 9466,3 тис.грн., з яких 9449,1 – видатки споживання, 17,2 тис.грн – видатки розвитку.

Станом на 01.08.2024 –  залишки в бюджетах ТГ – 13183,2 тис. грн.

розпорядженням начальника Миколаївської ОВА від 16.07.2024 № 255-р “Про внесення змін до бюджету Миколаївської області на 2024 рік” розподілено між ТГ області залишок коштів субвенції, який склався в обласному бюджеті у сумі 9449,1 тис.грн та профінансовано у повному обсязі 26.07.2024

 

Як зазначає область, використання коштів субвенції постійно контролюється Департаментом освіти і науки Миколаївської ОДА.

Станом на 20.08.2024 залишок субвенції складає 13039,6 тис.грн. Наразі накопичення коштів субвенції спостерігаються по бюджетах усіх громад, які утворилися за рахунок проведення дистанційного навчання та подекуди через відсутність відповідних фахівців для надання корекційно-розвиткових занять. 

Найбільші суми залишків рахуються за бюджетами:

  • Миколаївської територіальної громади – 4930,3 тис.грн;
  • Вознесенської міської територіальної громади – 897,9 тис.грн;
  • Первомайської міської територіальної громади – 833, 6 тис.грн;
  • Галицинівської сільської територіальної громади – 407,6 тис.грн;
  • Баштанської міської територіальної громади – 320,8 тис.грн;
  • Доманівської селищної територіальної громади – 261,3 тис. грн;
  • Веселинівської селищної територіальної громади – 248,3 тис.грн;
  • Снігурівської міської територіальної громади – 213,2 тис. грн;
  • Березанської селищної територіальної громади – 205, 3 тис.грн.

Висновки: через суттєві залишки освітньої субвенції Миколаївська область не отримала субвенцію у 2024 році. Причинами залишків є дистанційне навчання та відсутність фахівців, адже область – це прифронтова територія. 

Одеська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації-начальника обласної військової адміністрації від 30.05.2024 № 528/А-2024  “Про затвердження Порядку здійснення розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між місцевими бюджетами Одеської області”  

25.04.2024

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024 

19.04.2024

27.06.2024

11.07.2024

05.08.2024 

Станом на 01.01.2024 –  10715,5 тис. грн. 

Станом на 01.08.2024 – 5903,16 тис. грн.

Розпорядженням голови (начальника) Одеської обласної державної (військової) адміністрації від 05.04.2024 № 325/А-2024  “Про внесення змін до розпорядження голови (начальника) Одеської обласної державної (військової) адміністрації від 08 грудня 2023 року № 1081/А-2023” між бюджетами територіальних громад та закладами освіти обласного підпорядкування було розподілено залишки коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами минулих періодів в сумі 5 286,116 тис. грн.

Як зазначає область, Департаментом освіти і науки Одеської ОДА щомісячно здійснюється аналіз використання коштів субвенції станом на 1 та на 15 число.

Причиною накопичення залишків субвенції є недостатня кількість кваліфікованих фахівців, а також  очікування  затвердження коштів з місцевого бюджету для здійснення розрахунку з фахівцями.

Найбільше залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП накопичено у наступних ТГ:

  • Саф’янівська  громада – 1 083,47 тис.грн;
  • Великомихайлівська  громада- 536,22 тис.грн;
  • Татарбунарська громада – 334,71 тис.грн.

Ми надіслали запити до територіальних громад Одеської області щодо накопичень залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП на рахунках громад.

Саф’янівська сільська територіальна громада повідомила, що у січні-травні 2024 року здійснила оплату праці фахівців, які надавали корекційно-розвиткові заняття дітям з ООП у сумі 387,031 тис.грн. Станом на 01.08.2024 на рахунку громади залишки субвенції складають 1083,47 тис. грн, частина яких буде використана до кінця поточного року для проведення корекційно-розвиткових занять. Економія утворилась через дефіцит фахівців, які проводять корекційно-розвиткові заняття у сільській місцевості. 

Висновки: 19.04.2024 року між бюджетами територіальних громад та закладами освіти обласного підпорядкування було розподілено залишки коштів субвенції минулих років у сумі 5 286,116 тис. грн. Перший транш субвенції з підтримки дітей з ООП  у 2024 році територіальні громади отримали на свої рахунки лише 27.06.2024 року.

Полтавська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням начальника Полтавської обласної військової адміністрації  від 30.05.2024 № 286 “Про затвердження Порядку розподілу субвенції та розподілу субвенціїˮ 

25.04.2024 

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024 

05.07.2024 

06.08.2024

27.08.2024 

Станом на 01.01.2024 – 5900 тис. грн, в тому числі на рахунках: обласного бюджету – 2500 тис.грн, бюджетів ТГ – 3400 тис. грн;

Станом  на 01.08.2024 – 4600 тис. грн, в тому числі на рахунках: обласного бюджету – 2500 тис. грн, бюджетів ТГ – 2100 тис. грн.

Згідно з розпорядженням начальника Полтавської обласної військової адміністрації від 30 травня 2024 р. № 286 “Про затвердження Порядку розподілу субвенції та Розподілу субвенціїˮ у 2024 році здійснено також розподіл залишку обласного бюджету, що утворився на кінець 2023 року, між бюджетами територіальних громад у сумі 1,3 млн грн.

Як зазначає область, Департаментом освіти і науки Полтавської ОДА  здійснюється моніторинг стану використання коштів державної субвенції на надання державної підтримки особам з ООП. Це питання перебуває на постійному контролі, щомісячно розглядається на онлайн-нарадах з керівниками органів управління освітою територіальних громад.

Органами місцевого самоврядування не приймаються рішення про розподіл накопичених залишків з метою їх подальшого використання.  Внаслідок цього, тривалий час найбільші залишки мають місце у бюджетах територіальних громад: 

  • Глобинської – 158,6 тис. грн;
  • Гоголівської – 83,3 тис. грн; 
  • Гребінківської – 108,6 тис. грн;
  • Карлівської – 366,5 тис. грн; 
  • Мачухівської – 178 тис. грн; 
  • Новогалещинської – 285,4 тис. грн; 
  • Новоселівської – 193,1 тис. грн;
  • Чутівської – 105,5 тис. грн.

Ми надіслали запити до територіальних громад Полтавської області щодо накопичень залишків коштів субвенції з підтримки осіб з ООП на рахунках громад. 

Глобинська громада – у відповідь отримали інформацію, що у 2024 році зазначена субвенція з обласного бюджету на рахунок громади не надходила. Протягом 2024 року Глобинська громада здійснила оплату праці фахівцям, які надавали корекційно-розвиткові заняття дітям з ООП у повному обсязі за рахунок наявних залишків субвенції минулих років (у сумі 163,261 тис.грн). Також, враховуючи потребу закладів освіти, було придбано спеціальні засоби корекції для занять дітей з ООП (40,165 тис.грн). Станом на 01.08.2024 залишок коштів субвенції на рахунках Глобинської громади та відділу освіти Глобинської міської ради у сумі 118,45 тис. грн буде спрямовано на видатки по оплаті праці  фахівців з проведення корекційно-розвиткових послуг (занять) за цивільно-правовими договорами особам з ООП з урахуванням контингенту осіб на 2024/2025 навчальний рік (74 особи).

Висновки: Полтавська область, отримала перший транш субвенції 25.04.2024 року, але перерахувала кошти на рахунки бюджетів територіальних громад лише 05.07.2024 року. Перерозподіл залишків здійснено лише 30.05.2024 року. 

Рівненська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетом територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
наказ начальника Рівненської обласної військової адміністрації від 24.04.2024 № 129 “Про внесення змін до обласного бюджету Рівненської області”. 

На сайті документ не знайдено.

25.04.2024 

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024 

29.04.2024 

02.05.2024

04.06.2024

04.07.2024

06.08.2024 

Станом на 01.01.2024 – 353,298 тис. грн,

станом на 01.08.2024 – 57,382 тис.грн.

наказом начальника Рівненської обласної військової адміністрації від 24.04.2024 № 129 “Про внесення змін до обласного бюджету Рівненської області” розподілено залишки коштів субвенції, що утворилися станом на 01.01.2024

 

Як зазначає область, аналіз використання коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з ООП здійснюється департаментом освіти і науки Рівненської ОДА щомісячно.

Найбільше залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП накопичено у Сарненській міській територіальній громаді – 24,95 тис.грн.

Висновки: У Рівненській області залишки коштів субвенції для підтримки дітей з ООП, що утворилися у 2023 році, було розподілено 24.04.2024. У квітні 2024 року, після надходження коштів субвенції для підтримки дітей з ООП з держбюджету, кошти  своєчасно перераховані на рахунки бюджетів територіальних громад.  Залишки коштів, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів станом на 01.08.2024, зумовлені розподілом субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання підтримки особам з ООП у квітні 2024 року, на оплату корекційно-розвиткових та психолого-педагогічних занять у січні-квітні 2024 року зокрема було спрямовано кошти  місцевого бюджету. Наразі накопичення на рахунках місцевих бюджетів Рівненської області не здійснюється.

Сумська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням  голови Сумської обласної державної адміністрації-начальника обласної військової адміністрації від 22.04.2024 № 183-ОД “Про внесення змін до розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 28.01.2019 № 55-ОД “Порядок та умови розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами”

25.04.2024    

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024 

  –

02.05.2024

05.06.2024

03.07.2024

05.08.2024 

Станом на 01.01.2024 – 3591,008 тис. грн

станом на 01.08.2024 – 1587,769 тис. грн, 

з яких 417,172 тис. грн – залишок  минулих років, 

1172,596 тис. грн – залишок коштів субвенції, отриманої у 2024 році

розпорядженням голови СОВА від 24.04.2024 № 187-ОД залишок коштів субвенції, отриманих у минулих роках, повністю розподілено між бюджетами ТГ 

Як зазначає область, аналіз використання коштів здійснюється щоквартально Сумською ОДА. 

Станом на 01.08.2024 використано коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки осіб з ООП у сумі 6955,7 тис.грн (84,1%), залишки коштів субвенції – 1587,8 тис.грн. Найменший відсоток використання коштів прослідковується в Миропільській, Річківській, Синівській сільських, Великописарівській селищній, Ворожбянській, Дружбівській, Конотопській міських радах.  Основною причиною невикористання субвенції в повному обсязі є недостатній обсяг фінансування відповідно до помісячного плану асигнувань та неможливість проведення занять у зв’язку із безпековою ситуацією у регіоні.

Висновки: Сумська область повністю розподілила між бюджетами територіальних громад залишки субвенції за минулі роки 24.04.2024.  Перший транш субвенції область отримала 25.04.2024 року та перерахувала кошти на рахунки бюджетів територіальних громад порівняно своєчасно – 02.05.2024 року. 

Тернопільська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Тернопільської обласної державної адміністрації-начальника обласної військової адміністрації   “Про затвердження змін до обласного бюджету на 2024 рікˮ від 30.04.2024 субвенція розподілена між обласним бюджетом і бюджетами територіальних громад.

Номер документа у відповіді не було вказано. 

На вебсайті ОВА розпорядження не розміщено.

02.05.2024

04.06.2024

02.07.2024

02.08.2024

03.05.2024

05.06.2024

02.07.2024

02.08.2024

станом на 01.01.2024 – 2442,9 тис.грн;

станом на 01.08.2024 – 1244,2 тис. грн.

Розподіл залишків за попередні роки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між обласним бюджетом та бюджетами ТГ не здійснювався через відсутність відповідних звернень.

Як зазначає область, аналіз використання коштів субвенції здійснюється постійно й озвучується на нарадах керівників органів управління освітою територіальних  громад та закладів освіти обласного підпорядкування.

Найбільше накопичено коштів минулих років у таких територіальних громадах:

Заводська – 55,3 тис. грн і Колиндянська – 110,8 тис. грн через відсутність рішення місцевих рад про розподіл залишку коштів.

У Микулинецькій селищній територіальній громаді не використано 236,8 тис. грн, Зборівській міській територіальній громаді – 135,0 тис. грн,

Залозецькій селищній територіальній громаді – 49,2 тис. грн через зменшення фактично проведених розвитково-корекційних занять у

2022-2023 роках у зв’язку із введенням воєнного стану та дистанційним навчанням.

Висновки: Тернопільська область  перший транш субвенції отримала 02.05.2024 року та своєчасно перерахувала кошти на рахунки бюджетів територіальних громад. Розподіл залишків за попередні роки освітніми між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад область не здійснювала через відсутність відповідних звернень.

Харківська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 25.03.2019 № 87  “Про затвердження Порядку розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між місцевими бюджетами” У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП  не передбачена

розподілено залишки коштів субвенції між ТГ

станом на 01.01.2024 – 33197,342 тис. грн, 

станом на 01.08.2024 – 0 грн.

Розподіл залишків субвенції за попередні роки здійснено у 2024 році у повному обсязі.

Розподілено залишки коштів субвенції між ТГ:

15.04.2024, 18.04.2024, 19.04.2024, 30.04.2024, 09.05.2024, 11.06.2024, 10.07.2024, 25.07.2024, 08.08.2024.

Як зазначає область, аналіз використання коштів субвенції здійснюється постійно Департаментом освіти і науки Харківської ОДА.

Станом на 25.08.2024 залишки бюджетних асигнувань та коштів субвенції на реєстраційних рахунках складають 8 492,044 тис. грн. Причинами використання субвенції не в повному обсязі є невикористання запланованої кількості годин через хвороби дітей, відсутність спеціалістів, відсутність дітей, дистанційну форму навчання, не проведення занять у літній період, проведення тендерних процедур по закупці засобів корекції, тривалість роботи з постачальниками. Найбільші залишки коштів субвенції мають Лозівська міська територіальна громада – 2124,224 тис. грн та  Харківська міська територіальна громада – 1594,818 тис. грн.

Висновки: частина громад Харківської області знаходиться в зоні бойових дій. Цьогоріч область не отримала субвенцію для підтримки дітей з ООП, має зменшення контингенту дітей з ООП та фахівців. У 2024 році розподіл залишків коштів субвенції за минулі роки здійснено у повному обсязі. 

Херсонська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням начальника Херсонської обласної військової адміністрації від 31.05.2024 № 319 затверджено “Порядок розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між місцевими бюджетами Херсонської області”  У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП не передбачена У 2024 році субвенція для підтримки осіб з ООП  не передбачена

розподілено залишки коштів субвенції між ТГ

станом на 01.01.2024 – 18281,49 тис. грн. 

станом на 01.08.2024 – 14311,62 тис. грн,

За січень – серпень 2024 року використано на оплату корекційно-розвиткових занять (послуг) для всіх осіб з ООП (ІІ-V рівні підтримки) у сумі 3969,87 тис. грн.

Відповідно до розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 10.06 та 21.06 2024 № 333, 355  “Про внесення змін до розпорядження начальника Херсонської обласної військової адміністрації від 20 грудня 2023 року № 881  “Про обласний бюджет Херсонської області на 2024 рік” була розподілена субвенція з обласного бюджету за рахунок залишку коштів субвенції для підтримки дітей з ООП, що утворився на початок бюджетного періоду, на проведення (надання) додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять (послуг) особам з ООП, які здобувають освіту в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти (видатки споживання) 6 територіальним громадам на суму 1076,59 тис. грн.

Як зазначає область, щокварталу управлінням освіти і науки Херсонської ОДА здійснюється аналіз використання коштів вказаної субвенції, відповідно до клопотань,

здійснюється перерозподіл коштів для забезпечення видатків і недопущення виникнення кредиторської заборгованості.

Якщо порівнювати з довоєнним 2021 роком з 2022 року на рахунках деяких громад відбувається накопичення коштів цієї державної субвенції з наступних причин:

  • у 2022-2023 навчальному році більшість закладів освіти тимчасово окупованих територій не були релоковані, і не здійснювався освітній процес;
  • видатки не проводилися у зв’язку з тим, що заклади у 2022-2023 році не працювали повноцінно, фахівці не мали змоги працювати з дітьми дистанційно та надавати корекційно -розвиткові заняття;
  • протягом 2022-2024 років відбулася зміна контингенту дітей через відрахування і переведення до інших закладів, зокрема, дітей з особливими освітніми потребами, що зменшило видатки на кількість корекційно-розвиткових занять.

 З цих причин розмір накопичення коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами станом на 01 серпня 2024 року по деяких громадах становить:

  • Каланчацька селищна територіальна громада – 267,2 тис. грн;
  • Чаплинська селищна територіальна громада – 373,7 тис. грн;
  • Бехтерська сільська територіальна громада – 444,4 тис. грн;
  • Новокаховська міська територіальна громада – 831,2 тис. грн;
  • Генічеська міська територіальна громада – 666,6 тис. грн;
  • Новотроїцька селищна територіальна громада – 403,8 тис. грн;
  • Олешківська міська територіальна громада – 1500,0 тис. грн;
  • Скадовська міська територіальна громада – 601,2 тис. грн.

Висновки: У цьому році субвенція для підтримки дітей з ООП не була передбачена. Частина території Херсонської області тимчасово окупована, тому накопичено значні залишки коштів субвенції для підтримки дітей з ООП з минулих років, які цьогоріч було розподілено та використано на оплату психологічно-педагогічних та корекційно-розвиткових занять (послуг) для всіх осіб з ООП, які навчаються в інклюзивних класах.

Хмельницька область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
Розподіл субвенції для підтримки осіб з особливими освітніми потребами затверджено наказом начальника обласної військової адміністрації від 08.04.2024 року № 63/2024-н  “Про внесення змін до обласного бюджету Хмельницької області на 2024 рік” 

25.04.2024

01.05.2024

03.06.2024

01.07.2024

 01.08.2024 

30.04.2024 

07.05.2024 

05.06.2024

03.07.2024

05.08.2024

станом на 01.01.2024 –  1530,09019 тис. грн; 

станом на 01.08.2024 – 0,00019 тис. гривень.

Залишок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, який утворився в обласному бюджеті станом на 01.01.2024 року в сумі 1530,09019 тис. грн, розподілено в сумі 1530,090 тис. грн разом із обсягом вказаної субвенції, передбаченої для обласного бюджету з державного бюджету в поточному році. 

Розподіл між місцевими бюджетами області затверджено наказом начальника Хмельницької обласної військової адміністрації від 08.04.2024 року № 63/2024-н   “Про внесення змін до обласного бюджету Хмельницької області на 2024 рік”

Як зазначає область, департаментом освіти та науки Хмельницької ОДА щомісячно здійснюється аналіз використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між обласним бюджетом та територіальними громадами.

Накопичення коштів територіальними громадами області не здійснюється.

Висновки:  Хмельницька область  перший транш субвенції отримала 25.04.2024 року та своєчасно перерахувала кошти на рахунки бюджетів територіальних громад. Залишки субвенції за 2023 рік  розподілено разом зі субвенцією за 2024 рік. На жаль,  дату перерахунку не зазначено, можемо припустити, що це відбулося  у квітні 2024 року. 

Черкаська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
Субвенція розподілена між бюджетами територіальних громад згідно з вимогами Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, затверджених постановою КМУ від 14.02.2017  № 88.

Наразі Управлінням освіти і науки Черкаської ОДА підготовлено проєкт розпорядження про затвердження Порядку розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між місцевими бюджетами.

25.04.2024

01.05.2024

03.06.2024,

01.07.2024

01.08.2024

29.05.2024,

07.06.2024, 28.06.2024, 

05.07.2024,

06.08.2024

На початок 2024 року залишок складав  3676,66 тис. грн, 

станом на 01.08.2024 –3572,816 тис. грн, 

на рахунках бюджетних установ області – 719,427 тис. грн.

У 2024 році розподілено залишок субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, який утворився в обласному бюджеті станом на 01.01.2024, між бюджетами територіальних громад у сумі 2815,505 тис. грн.

Як зазначає область, Управлінням освіти і науки Черкаської ОДА щоквартально здійснюється аналіз використання коштів субвенції територіальними громадами

та подається відповідний звіт до Міністерства освіти і науки України. Окрім того, управлінням освіти і науки Черкаської ОДА прийнято рішення проводити щомісячний аналіз використання коштів зазначеної субвенції з вересня 2024 року.

Станом на 01.01.2024 року залишок субвенції складав 3 676 660,79 грн, з них 861 155,33 грн – на рахунках місцевих бюджетів. На початок бюджетного року найбільші залишки субвенції у громадах:

  • Степанківській – 56 237 грн; 
  • Іркліївській – 87 011 грн; 
  • Великохутірській – 24 441 грн;
  • Канівській – 152 678 грн;
  • Бабанській – 40 025 грн; 
  • Корсунь-Шевченківській – 64 784 грн;
  • Черкаській – 327 987 грн;
  • Чорнобаївській – 34 163 грн; 
  • Шрамківській – 41 030 грн

Накопичення залишків субвенції відбувається через зменшення кількості проведених корекційно-розвиткових занять у зв’язку зі зменшенням фактичної відвідуваності дітей з особливими потребами (хвороби, часті повітряні тривоги) та недостатньою кількістю фахових спеціалістів. Окрім того, залишки виникли внаслідок часткового фінансування заробітної плати фахівцям за надання (проведення) психолого-педагогічних та  корекційно-розвиткових послуг (занять) за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Висновки: Черкаська область отримала перший транш субвенції 25.04.2024 року, але розподілила кошти на рахунки бюджетів територіальних громад із затримкою – через місяць. Залишок субвенції за 2023 рік розподілено,  але дату розподілу у листі-відповіді не вказано.

В області також відбувається накопичення залишків субвенції, зокрема через зменшення кількості проведених корекційно-розвиткових занять у зв’язку зі зменшенням фактичної відвідуваності дітей з особливими потребами, недостатньою кількістю фахових спеціалістів та часткового фінансування заробітної плати фахівцям за надання (проведення) психолого-педагогічних та  корекційно-розвиткових послуг (занять) за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Чернівецька область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядженням голови Чернівецької обласної військової адміністрації  від 25.04.2024 №391-р  “Про внесення змін до обласного бюджету Чернівецької області на 2024 рік” внесено зміни до бюджету та передбачено субвенцію для підтримки осіб з особливими освітніми потребами бюджетам територіальних громад 

25.04.2024 

01.05.2024 

03.06.2024 

01.07.2024 

01.08.2024 

02.05.2024 

 08.05.2024   

10.06.2024

09.07.2024   

12.08.2024, 23.08.2024 

станом на 01.01.2024  – 2376,2 тис.грн, 

станом на 25.08.2024 – 1326,0 тис.грн.

У 2024 році бюджетами територіальних громад області розподілено залишків субвенції за попередні роки у сумі 1809,7 тис.грн.

Як зазначає область, впродовж першого півріччя поточного року Департаментом освіти і науки Чернівецької ОДА дані аналізу використання коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами неодноразово надсилалися Міністерству освіти і науки України. Крім того, за результатами проведеного аналізу використання коштів субвенції за перше півріччя 2024 року, здійснено її перерозподіл між бюджетами територіальних громад.

Станом на 25.08.2024 найбільший залишок невикористаних коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами 2024 року у громадах:

Сокирянській міській територіальній громаді – 372,5 тис.грн

Сторожинецькій міській територіальній громаді – 169,1 тис.грн

Чернівецькій міській територіальній громаді – 126,5 тис.грн. 

Основними причинами накопичення коштів субвенції територіальними громадами є перенесення термінів виплати заробітної плати та проведення корекційно-розвиткових занять у січні – квітні 2024 року за рахунок коштів місцевих бюджетів, оскільки рішення Уряду про розподіл субвенції здійснено постановою КМУ від 09.04.2024 № 396. Зазначені кошти субвенції з початком нового навчального року будуть використані громадами у повному обсязі.

Ми надіслали запити до Сокирянської міської територіальної громади Чернівецької області щодо накопичень залишків коштів субвенції для підтримки осіб з ООП на рахунках громад. У відповідь отримали інформацію, що  потреба коштів на оплату корекційно-розвиткових занять на січень-травень 2024 року становила 1447,0 тис. грн. У зв’язку із відсутністю субвенції при затвердженні бюджету на 2024 рік та суттєвим запізненням отримання цієї субвенції (02.05.2024 року), корекційно-розвиткові заняття в січні-травні поточного року з дітьми не проводились.

Врахування у бюджеті територіальної громади субвенції для підтримки дітей з ООП у 2024 році та внесення змін до відповідного бюджету громади затверджено рішенням сесії Сокирянської міської ради від 26.04.2024 року №119/37-24  “Про внесення змін до бюджету Сокирянської міської територіальної громади на 2024 рік”. 

Планово затверджені кошторисні призначення на оплату праці в сумі 372,520 тис. грн будуть використані у новому 2024/2025 навчальному році у жовтні 2024 р. (на оплату годин, які будуть проведені у вересні). Сума планової нестачі коштів на оплату корекційних занять на вересень – грудень 2024 року складає 831,088 тис. гривень (кошторисні призначення 372,520 тис. грн – потреба 1203,608 тис. грн). Відсоток забезпеченості цієї субвенції складає тільки 31% від загальної планової потреби на вересень-грудень 2024 року.

Висновки: Чернівецька область отримала перший транш субвенції 25.04.2024 року, і одразу, 02.05.2024 розподілила кошти на рахунки бюджетів територіальних громад. Залишок субвенції за 2023 рік розподілено,  але дату розподілу у листі-відповіді не вказано.

 У Чернівецькій області, у зв’язку із затримкою надходження коштів субвенції для підтримки дітей з ООП з держбюджету, деякими територіальними громадами  не здійснювалась оплата праці фахівців з надання корекційно-розвиткових послуг, що призвело до накопичення залишків на рахунках громад. Також громади планують здійснити оплату праці фахівців у січні-травні у жовтні 2024 році, після отримання наступного траншу субвенції. Збільшення контингенту та кількості занять в закладах освіти громад  може призвести до нестачі коштів для оплати праці фахівців у вересні-грудні 2024 року. 

Чернігівська область
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 30.01. 2019 року № 43  “Про затвердження Порядку та умов розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” та розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації від 19 квітня 2024 року № 274  “Про внесення змін до розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 30 січня 2019 року № 43”

25.04.2024 

01.05.2024 

03.06.2024 

01.07.2024 

01.08.2024 

03.05.2024   

03.06.2024

01.07.2024

01.08.2024 

станом на 01.01.2024 – 1745,1 тис.грн на рахунках ТГ 

станом на 01.08.2024 – 828,0 тис.грн на рахунках ТГ 

Станом на 01.01.2024 року в обласному бюджеті відсутній залишок субвенції, відповідно протягом 2024 року розподіл залишків за попередні роки між обласним бюджетом та бюджетами органів місцевого самоврядування не здійснювався.

Управління освіти і науки Чернігівської ОДА  щокварталу здійснює аналіз використання коштів субвенції та до десятого числа місяця, наступного за звітним, надає відповідну інформацію на лист Міністерства освіти і науки України від 11.03.2020 № 1/9-153 як головному розпоряднику коштів.

У 2024 році для Чернігівської області перша частина із розподілених Міністерством освіти і науки України видатків складає 5 516,0 тис. гривень. Так, станом на 29.08.2024 року використано 3 776,2 тис. грн або 68,5% від доведеного обсягу, залишок складає 1 739,8 тис. грн або 31,5%. 

Основна причина неповного використання – це те, що кошти субвенції надійшли в область наприкінці 2023 – 2024 навчального року, тому для покриття витрат органи місцевого самоврядування залучали власні кошти місцевих бюджетів (2 561,0 тис.грн). Разом з тим, згідно з помісячним розписом асигнувань з Державного бюджету кошти загальним обсягом 1 379,0 тис. грн передбачені на липень-серпень, коли у закладах загальної середньої освіти освітній процес не здійснюється та відповідно корекційно-розвиткові заняття не проводяться. Залишок коштів буде використано у вересні-грудні поточного року.

Найбільші залишки коштів субвенції для підтримки осіб з ООП мають: 

  • Деснянська селищна територіальна громада – 254,6 тис. грн;
  • Киїнська сiльська територiальна громада – 114,6 тис. грн;
  • Кiптiвська сiльська територiальна громада – 99,7 тис. грн.

Висновки:  Чернігівська область отримала перший транш субвенції 25.04.2024 року, і одразу, 03.05.2024 розподілила кошти на рахунки бюджетів територіальних громад. Розподіл залишків за попередні роки між обласним бюджетом та бюджетами органів місцевого самоврядування не здійснювався, адже залишки коштів зберігалися на рахунках громад, і у січні-травні 2024 року органи місцевого самоврядування здійснювали підтримку дітей з ООП за кошти місцевих бюджетів.

Залишки, що утворилися на рахунках територіальних громад станом на 01.08.2024 року, планується витратити у вересні-грудні 2024 року.

м. Київ
Дата, номер документа, який затверджує Порядок та умови розподілу субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад Дати надходження міжбюджетних трансферів з державного бюджету до обласного бюджету субвенції для підтримки дітей з ООП у  2024 році Дати перерахування коштів субвенції для підтримки дітей з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад у 2024 році? Розмір залишків коштів субвенції для підтримки дітей з ООП за попередні роки  станом на: 

01.01.2024 року

01.08.2024 року

Чи здійснювався у 2024 році розподіл залишків субвенції для підтримки дітей з ООП між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад?
Департамент фінансів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) розпорядження КМДА від 06.05.2024 року № 407 “Про розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на наданнядержавної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році

25.04.2024 

 01.05.2024

03.06.2024 

01.07.2024

01.08.2024

не надано відповідь

станом на 01.01.2024 –  11 165,521 тис. грн, 

станом на 01.08.2024  –  4 817, 686 тис. грн.

не надано відповідь

Голосіївська районна в м. Києві державна адміністрація не надано відповідь не надано відповідь

16.05.2024

04.06.2024

02.07.2024

05.08.2024

не надано відповідь не надано відповідь
Дарницька районна в м. Києві державна адміністрація У листі-відповіді зазначено, що розмір коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році складає 2 174,9 тис.грн

14.05.2024

17.05.2024

05.06.2024

03.07.2024

06.08.2024

14.05.2024

20.05.2024

05.06.2024

03.07.2024

06.08.2024

не надано відповідь Отримані Дарницькою райдержадміністрацією кошти субвенції для підтримки дітей з ООП у загальній сумі 3902,8 тис.грн (2174,9 тис.грн – субвенція з держбюджету та 1727,9 тис.грн – залишки коштів за минулі роки) передані для використання розпоряднику коштів – управлінню освіти Дарницької райдержадміністрації.
Деснянська районна в м. Києві державна адміністрація не надано відповідь не надано відповідь

14.05.2024

20.05.2024

05.06.2024

04.07.2024

06.08.2024

не надано відповідь не надано відповідь
Дніпровська районна в м. Києві державна адміністрація не надано відповідь

16.05.2024

04.06.2024

02.07.2024

05.08.2024

не надано відповідь не надано відповідь У листі зазначено, що рішенням Київради від 11.04.2024 № 357/8223  “Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14.12.2023 № 7531/7572 “Про бюджет м.Києва на 2024 рік” управлінню освіти Дніпровської райдержадміністрації було виділено субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам  на надання держпідтримки особам з ООП у сумі 4645,221 тис.грн, а саме:

  • на проведення додаткових корекційно-розвиткових та психолого-педагогічних занять – 3020,8 тис.грн;
  • придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку- 1624,421 тис.грн
Оболонська районна в м. Києві державна адміністрація У листі-відповіді зазначено, що розмір коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році складає 2 464,1 тис.грн. не надано відповідь не надано відповідь не надано відповідь не надано відповідь
Печерська районна в м. Києві державна адміністрація У листі зазначено, що відповідно до  розпорядження КМДА від 06.05.2024 року № 407 “Про розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році” Печерській районній в місті Києві державній адміністрації передбачені видатки загального фонду за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за кодом класифікації доходів бюджету 41035400 “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” по коду програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів 4511200 “Надання освіти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” у сумі 392,9 тис. грн. не надано відповідь не надано відповідь Рішенням Київради від 11.04.2024 № 357/8223 “Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14.12.2023 № 7531/7572 “Про бюджет м.Києва на 2024 рік” внесено зміни до загального фонду міста Києва за рахунок розподілу залишків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам по коду програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів 4511210 “Надання освіти за рахунок залишку коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами на кінець бюджетного періоду” в сумі 294,4 тис.грн. не надано відповідь
Подільська районна в м. Києві державна адміністрація У листі-відповіді  зазначено, що розмір коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році складає 1 927,7 тис.грн. не надано відповідь не надано відповідь не надано відповідь не надано відповідь
Святошинська районна в м. Києві державна адміністрація У листі-відповіді  зазначено, що кошторисом на 2024 рік затверджено  розмір коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році у сумі 1 859,0 тис.грн. не надано відповідь 13.05.2024

17.05.2024

не надано відповідь Управління освіти Святошинської райдержадміністрації отримало кошти залишків субвенції для підтримки осіб з ООП у сумі 1281,7 тис.грн (13.05.2024) та кошти субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з ООП у сумі 1161,5 тис.грн (17.05.2024)
Солом’янська  районна в м. Києві державна адміністрація У листі-відповіді  зазначено, що кошторисом на 2024 рік затверджено розмір коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році у сумі 955,7 тис.грн. не надано відповідь 14.05.2024

21.05.2024

05.06.2024

03.07.2024

07.08.2024

не надано відповідь Управління освіти Солом’янської райдержадміністрації отримало кошти залишків субвенції для підтримки осіб з ООП у сумі 731,2 тис.грн (14.05.2024) та кошти субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання держпідтримки особам з ООП у сумі 955,7 тис.грн.
Шевченківська районна в м. Києві державна адміністрація не надано відповідь не надано відповідь 17.05.2024

03.07.2024

06.08.2024

не надано відповідь У листі зазначено, що здійснено перерахування коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з ООП на рахунки бюджетів територіальних громад на підставі платіжних документів по КПКВ 4911200 “Надання освіти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами”, сума фінансування 450,5 тис. грн (17.05.2024), 90,1 тис. грн (05.06.2024), 90,1 тис. грн (03.07.2024), 90,2 тис. грн (06.08.2024). По КПКВ 4911210 “Надання освіти за рахунок залишку коштів за субвенцією  з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами на кінець бюджетного періоду” сума фінансування – 598,1 тис. грн (14.05.2024).

Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) щоквартально надає Міністерству освіти і науки України інформацію про використання субвенції.

Висновки: Київська міська державна адміністрація не надала повну інформацію на запит, але з відповідей, отриманих від управлінь освіти та районних державних в м.Києві адміністрацій, з’ясовано, що залишки коштів субвенції для підтримки дітей з ООП перераховано на рахунки районних управлінь освіти лише у травні 2024 року. Також у травні надійшов перший транш субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з ООП.

В окремому дописі ми аналізували проблеми інклюзивно-ресурсних центрів та надавали пропозиції щодо їх розв’язання.

Фото: freepik