03 вересня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 1008 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 78” та відповідно зміни до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти (далі – Порядок) . Ця постанова вносить надзвичайно важливі зміни щодо:  

ЗАРАХУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ:

  • для педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України в період воєнного стану;
  • під час збереження за працівником місця роботи (посади) та/або заробітної плати.

Ще два роки тому, на початку повномасштабного вторгнення, освітній омбудсмен та Служба освітнього омбудсмена неодноразово публічно заявляли про необхідність розробки порядку зарахування стажу роботи за кордоном до педагогічного стажу. На початку 2024 року з відповідним листом із такою пропозицією Служба зверталася до  Міністерства освіти і науки України. 

ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРИ НАДАННІ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ:

тепер допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується педагогічним та науково-педагогічним працівникам за основним місцем роботи у РОЗМІРІ МІСЯЧНОГО ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ (ставки заробітної плати) НЕЗАЛЕЖНО ВІД тижневого (річного) навчального НАВАНТАЖЕННЯ або обсягу роботи, що виконується.

Докладно про всі зміни – нижче у публікації.

ЗАРАХУВАННЯ СТАЖУ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

Однією із важливих проблем, про розв’язання якої понад десять років просили від держави Україна педагогічні працівники, є визнання педагогічного стажу українських вчителів, які працюють за кордоном. З повномасштабним вторгненням ця проблема набула нових сенсів. Адже частина педагогічних працівників, які вимушено перемістилися за кордон і втратили можливість працювати у своєму закладі освіти, бо багато шкіл перейшли на очне навчання, продовжують працювати педагогами за кордоном. Освітяни вкрай потребували розробки порядку зарахування стажу роботи за кордоном до педагогічного стажу. 

Ще два роки тому, на початку повномасштабного вторгнення, освітній омбудсмен та Служба освітнього омбудсмена неодноразово публічно заявляли про необхідність розробки порядку зарахування стажу роботи за кордоном до педагогічного стажу: https://bit.ly/3Z8Yl0p , https://bit.ly/4e6cAHi . На початку 2024 року з відповідним листом із такою пропозицією Служба зверталася до  Міністерства освіти і науки України.

Ми щиро вдячні Кабінету Міністрів України за внесення важливих змін щодо зарахування стажу педагогічних та науково-педагогічних працівників, які перебувають за кордоном.

Тепер, згідно зі змінами до пункту 3 Порядку, до стажу педагогічної роботи зараховується також час роботи в період воєнного стану та протягом одного року після його припинення або скасування на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України (крім держави-агресора та держав, щодо яких Україною застосовано секторальні санкції відповідно до Закону України “Про санкції”) на підставі договору (контракту), підписаного між працівником і роботодавцем, та інших документів, що підтверджують стаж такої роботи за межами України.

Визнання Україною педагогічного стажу для таких педагогів – складна процедура, вона не потребує фінансування з боку держави, але буде суттєвою підтримкою українських вчителів за кордоном.

Нагадуємо, раніше час роботи на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України зараховувався до стажу  педагогічної роботи тільки  якщо   міжнародними   угодами  (договорами)  передбачено зарахування роботи до стажу,  необхідного для призначення пенсій (пункт 3 Порядку). Ця норма також залишається чинною.

ЗАРАХУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ ПІД ЧАС ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗА ПРАЦІВНИКОМ МІСЦЯ РОБОТИ (ПОСАДИ) ТА/АБО ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Раніше, відповідно до пункту 5 Порядку, до стажу педагогічної роботи зараховувався:

  • час перебування громадян України на військовій службі;
  • час перебування у відпустці по догляду  за  дитиною  до  досягнення  нею  трирічного  віку;
  • відпустка  без  збереження заробітної плати.

Тепер, крім цих умов, до стажу педагогічної роботи зараховується також час, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники фактично не працювали, але за ними згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та/або заробітна плата повністю або частково (зокрема, час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу) (пункт 5 Порядку).

ЗАРАХУВАННЯ ДО ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ  ЧАСУ РОБОТИ У ЗАКЛАДАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ДЛЯ  ВИПЛАТИ  НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ 

У новій редакції викладено абзац 6 пункту 2 Порядку. Відповідно до цього абзацу, до  стажу  педагогічної  роботи  для  виплати  надбавки за вислугу років  педагогічних  та науково-педагогічних  працівників  зараховується час роботи у закладах фізичної культури і спорту на посадах керівників, їх заступників з основного виду діяльності, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів та на посадах тренерів-викладачів закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю, тим педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які працюють за профілем на посадах керівників фізичного виховання, викладачів фізкультури, вчителів фізкультури, інструкторів з фізкультури і керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи у закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, позашкільної та дошкільної освіти.

РОЗМІРИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ І ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРИ НАДАННІ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ

Пункт 1 постанови встановлює, що педагогічним та науково-педагогічним працівникам виплачуються щомісячні надбавки за вислугу років і допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується педагогічним та науково-педагогічним працівникам за основним місцем роботи у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується.

ВИКЛЮЧЕНО ПУНКТИ 3,4,5 ЗІ ВСТУПУ ДО ПОСТАНОВИ №78

Зі вступу до постанови №78 виключено пункт 3, який встановлював, що щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам закладів  освіти державної та  комунальної  форми  власності  за  сумлінну  працю  і зразкове виконання службових обов’язків виплачується відповідно до Порядку, затвердженого  постановою  Кабміну від 5 червня 2000 р. № 898.

 Також виключено пункт 4 щодо розмірів надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення, доплат та пункт 5 через втрату актуальності цими нормами.   

Очікуємо внесення змін до Порядку на сайті https://zakon.rada.gov.ua/ .

Фото: freepik