14 серпня 2024 року  спливає каденція першого освітнього омбудсмена Сергія Горбачова. 

Нагадаємо, що освітній омбудсмен є посадовою особою, на яку Кабінетом Міністрів України покладається виконання завдань із захисту прав у сфері освіти. Діяльність освітнього омбудсмена регулюється статтею 73 Закону України ”Про освіту” (https://bit.ly/4cGmpLN) та Положенням про освітнього омбудсмена, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 червня 2018 р. № 491 (https://bit.ly/4f47Nru , далі – Положення). 

Чинним законодавством не передбачено проведення конкурсу на посаду освітнього омбудсмена, хоча запровадження такої процедури на рівні законодавства наразі розглядається. За чинним порядком кандидатуру на посаду освітнього омбудсмена подає на затвердження Кабінету Міністрів України міністр освіти і науки. І, хоча конкурс поки що не передбачено, п’ять років тому наказом МОН було ухвалено рішення створити комісію із добору претендентів на посаду освітнього омбудсмена, що було фактичним конкурсом.

Дякуємо міністерству освіти і науки України за рішення щодо реалізації аналогічної процедури, що забезпечить прозорість та відкритість процедури призначення наступного освітнього омбудсмена. 

 

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОСВІТНЬОГО ОМБУДСМЕНА:

Освітнім омбудсменом може бути особа, яка є громадянином України, проживає в Україні останні п’ять років, має вищу освіту, досвід роботи у сфері освіти або науки не менше п’яти років, вільно володіє державною мовою.

Не може бути освітнім омбудсменом особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Докладно про вимоги читайте у Положенні ttps://bit.ly/4f47Nru  .

 

УМОВИ ПОДАЧІ ДОКУМЕНТІВ ДО УЧАСТІ У ДОБОРІ ПРЕТЕНДЕНТІВ НА ПОСАДУ ОСВІТНЬОГО ОМБУДСМЕНА

Міністерство освіти і науки у своєму дописі https://bit.ly/3S7iD5T зазначає, що для участі у доборі на посаду освітнього омбудсмена претенденти мають подати пакет документів, який включає:

  1. заяву до комісії Міністерства освіти і науки України про участь у доборі;
  2. особовий листок з обліку кадрів з фотографією розміром 3 х 4 сантиметри;
  3. автобіографію;
  4. копії документів про вищу освіту;
  5. копії документів про науковий ступінь та вчене звання (за наявності);
  6. копію паспорта, засвідчену претендентом;
  7. копію трудової книжки;
  8. сертифікат про рівень володіння державною мовою.

 

Претенденти також можуть на власний розсуд подавати додаткові документи, які підтверджують їхні професійні якості та досягнення.

Документи приймаються протягом 14 календарних днів з дня опублікування оголошення. Їх можна подати особисто або надіслати поштою за адресою: Міністерство освіти і науки України, проспект Берестейський, 10, кім. 136, 138, м. Київ, 01135.

Читайте наступні наші  дописи про ключові результати діяльності освітнього омбудсмена за п’ять років.