Прийнято пропозицію освітнього омбудсмена до наказу МОН

 

З 1 серпня 2024 року набрали чинності зміни до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти. Відповідний наказ МОН від 20.05.2024  № 714 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03 червня 2024 р..

Згідно зі змінами, копія (сканована копія чи фотокопія) медичної довідки № 086/о “Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)”, подається лише при: 

  • зарахуванні на очну (денну, вечірню) форми здобуття загальної середньої освіти;
  • поєднанні очної форми з іншими формами здобуття загальної середньої освіти.

 Тобто під час зарахування дитини до закладу загальної середньої освіти на дистанційну або індивідуальну форму здобуття освіти керівник закладу освіти тепер не має права вимагати в батьків довідку № 086/о, а батьки відповідно не зобов’язані надавати зазначену медичну довідку. 

У лютому 2024 року, під час громадського обговорення проєкту цього наказу, Служба освітнього омбудсмена надсилала низку пропозицій, зокрема  щодо скасування вимоги надання медичної довідки під час зарахування на дистанційну форму навчання.

Адже до освітнього омбудсмена надходили звернення від керівників закладів освіти, а також батьків здобувачів освіти щодо вимоги наявності медичного огляду у здобувачів освіти, які навчаються за дистанційною або індивідуальною формою. Вимога надання медичної довідки перешкоджала дітям, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, за кордоном або внутрішньо переміщеним дітям, які дистанційно продовжували навчання у своєму закладі, отримувати доступ до української освіти. Пройти медичний огляд для зарахування до закладу освіти України, перебуваючи за кордоном або на ТОТ, вони не мають змоги. Це порушувало їхні права та нівелювало бажання цих дітей та батьків здобувати освіту в закладі освіти України й таким чином підтримувати зв’язок з Україною, адже частина продовжують або хотіли б здобувати освіту в українському закладі освіти, є ті, які йдуть до 1 класу або переводяться з одного закладу освіти до іншого. Зазначимо, що за кордоном, за різними даними, наразі перебувають від 500 тис. до 1 млн дітей шкільного віку.

Щоб отримати доступ до української освіти батьки, повнолітні здобувачі освіти були змушені навіть вдаватися до купівлі медичної довідки, без проходження медичного огляду. Це продукує “чорний ринок” таких послуг та сприяє корупційним діям.

Тому щиро дякуємо Міністерству освіти і науки України за врахування цієї важливої пропозиції, що допоможе спростити дітям доступ до української освіти. Крім того, Служба освітнього омбудсмена подавала до “Порядку…” пропозиції щодо надання академічної відпустки учням закладів загальної середньої освіти та уточнення умов відрахування учнів із закладів освіти. Але ці пропозиції не були враховані. Зі звітом за результатами громадського обговорення “Порядку…” можна ознайомитися за посиланням

Також Служба освітнього омбудсмена ініціювала внесення змін щодо проведення медичних оглядів тих педагогічних працівників закладів освіти, які перебувають за кордоном, на тимчасово окупованих територіях або є внутрішньо переміщеними особами та продовжують працювати дистанційно. Адже пройти періодичний медичний огляд такі працівники теж не можуть. Тому Служба освітнього омбудсмена звернулася з відповідним листом до Міністерства охорони здоров’я України із пропозицією розглянути можливість відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів для цих педагогічних працівників під час дистанційної роботи. Ми продовжуємо працювати над цим питанням.