ЯКИМИ ЗАКОНОДАВЧИМИ НОРМАМИ РЕГУЛЮЄТЬСЯ ПОЧАТОК ТА ЗАКІНЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ?

Питання початку, тривалості та закінчення навчального року врегульовано Законом України «Про повну загальну середню освіту». Частина 3 статті 10 вказаного Закону встановлює, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. 

Проте Законом України «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» № 2315-IX від 19.06.2022 встановлено, що під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку та/або закінчення визначаються Кабінетом Міністрів України. Станом на 10.07.2024 року відповідна постанова КМУ, яка регулює початок та кінець 2024/2025 навчального року, ще не видана, тому наразі правових підстав розпочинати новий рік раніше 1 вересня немає.

 

ЧИ ВАРТО ПОЧИНАТИ НАВЧАЛЬНИЙ РІК РАНІШЕ?

У соціальних мережах розпочалися палкі дебати про доцільність чи недоцільність початку навчального року раніше. 

Враховуючи стан в енергетиці, рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне. 

Проте таке рішення Кабінету Міністрів України мало би бути на кілька місяців раніше, щоб дати громадянам свободу вибору щодо початку та завершення навчального року. Це дало б змогу громадам та закладам освіти якісно підготуватися до такого кроку.

Наразі, на нашу думку, підготуватися та раніше розпочати навчальний рік громади та заклади освіти не матимуть змоги.

Про це нижче піде мова. 

ЧОМУ ПРОБЛЕМАТИЧНО ПОЧАТИ НАВЧАЛЬНИЙ РІК РАНІШЕ?

Плани учнів та батьків

Кожна сім’я завчасно, наскільки це можливо в умовах воєнного стану, планує відпустки батьків та оздоровлення дітей, зокрема у серпні. Тому частина дітей у серпні буде оздоровлюватися у таборах або разом з батьками, тобто не буде присутня за місцем проживання і не буде готова до початку навчального року у серпні.

Якби рішення про початок навчального року раніше було прийнято у квітні-травні, то, можливо, більшість сімей могли б скорегувати свої плани.

Відпустки педагогів закладів середньої освіти

Більшість педагогів мають відпустку тривалістю 56 днів: на початку червня педагоги ще працюють у школах, а потім йдуть на відпочинок, зазвичай – до середини-кінця серпня. Навіть, якщо педагоги виходять із відпусток у середині серпня, кожній школі потрібен час, щоб підготуватися до початку навчального року. А такого часу зараз не буде. Тобто є великий ризик, що частину предметів у серпні, якщо навчальний рік розпочнеться раніше, діти не будуть вивчати.

Відкликання педагогів з відпустки заборонено законодавством

 Чи можна відкликати вчителів з відпустки раніше? 

Ні, це заборонено законодавством – відповідно до статті 79 Кодексу законів про працю України, відкликати з відпустки можна лише:

  • для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків;
  • для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації.

Працівник має надати згоду для відкликання його з відпустки! 

Початок навчального року під ці причини не підпадає. Тобто відкликати раніше – це порушити трудове законодавство. 

 Така сама норма міститься у статті 12 Закону України “Про відпустки”.

Громади, заклади освіти та педагоги не мають часу для підготовки до початку навчального року раніше ніж 1 вересня

У частині закладів освіти тривають ремонтні роботи, які планують завершити у серпні, а потім заклад освіти необхідно підготувати до приймання дітей. Прискорити ремонтні роботи у більшості випадків неможливо, враховуючи нестачу працівників будівельної галузі в умовах воєнного стану. 

 Громадам  та закладам освіти необхідно розуміти, чи варто організовувати навчальний рік раніше, а для цього провести опитування батьків щодо можливостей навчання у серпні. Адже без комунікації з батьками є ризик “навчати” пусті класи. Наразі таке опитування робити запізно.

Якби опитування було проведено, і більшість батьків погодилася на початок навчального року у серпні, педагогам необхідно було би підготуватися до нього. Адже необхідно провести педагогічні ради, скласти  план роботи закладу освіти та розклад уроків, оформити усю документацію. Заклад освіти має оглянути комісія з перевірки готовності закладів освіти до нового навчального року. А на це все потрібен час. 

Необхідно вносити зміни до нормативно-правових актів

Більшість документів у сфері освіти передбачають початок навчального року  1 вересня, тому початок навчального року у серпні можливий за умови внесення відповідних змін до нормативно-правових актів. 

Це перелік доволі великий – і це довготривалий процес, який займе багато часу. Відповідно, внести необхідні зміни до цих документів неможливо до серпня, і до 1 вересня також. 

Висновок: воєний стан передбачає від усіх громадян нашої країни більших зусиль до своєї роботи, зміну звичайного способу життя, можливість гнучкості, взяття на себе відповідальності за рішення. 

І це все можливо – і реально здійснюється – зусиллями наших педагогів, керівників закладів освіти та органів управління освітою.

Дуже важливим є вчасне прийняття рішень та комунікація з освітянами, чому приймається це чи інше рішення. Водночас при прийнятті рішень необхідно дотримуватися прав учасників освітнього процесу.