Окрім головних завдань – опрацювання звернень від учасників освітнього процесу та відновлення прав, вдосконалення законодавства у сфері освіти – робота освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена була спрямована на ознайомлення учасників освітнього процесу зі своїми правами та можливостями захисту цих прав.

Ми зосередили свій фокус на тому, щоб надавати роз’яснення для батьків, педагогів та здобувачів освіти, якими вони можуть скористатися для захисту їхніх прав, і не писати звіти про те, де був освітній омбудсмен, що він зробив чи сказав. 

Адже опрацьовуючи звернення та здійснюючи моніторинг медіа, освітніх і батьківських груп у соцмережах, ми виявляємо проблеми в освіті, зокрема передкризові та кризові ситуації. За результатами цих моніторингів створюються просвітницькі публікації, розробляються пропозиції до законодавчих документів. Ініціюємо розгляд проблемних питань у комітетах Верховної Ради, Міністерстві освіти і науки та інших органах влади.

Тому такі дописи про права та їхній захист користуються популярністю, у коментарях нам ставлять багато запитань, на які ми відповідаємо, консультуємо та роз’яснюємо. Адже через соціальні мережі відбувається не лише інформування, а й комунікація, залучення і побудова швидкого діалогу з громадськістю.

Коротко про головні цифри.

 

Facebook (meta) освітнього омбудсмена: https://bit.ly/3Yj4nLs

Охоплення сторінки – 20,807 млн осіб;

Публікацій – 468;

Консультації в месенджері — 3682.

 

Найпопулярніші дописи: 

  • “Руки геть від ЗНО”; 
  • незаконність вимоги від працівника проходити медогляд власним коштом;
  • безпека освітнього середовища;
  • трудові відносини в умовах воєнного стану;
  • оплата праці працівників сфери освіти;
  • опитування учасників освітнього процесу щодо організації нового навчального року в умовах воєнного стану.

Важливі дописи про колаборацію, про персональні дані розроблені спільно з УГСПЛ. Над  цією проблематикою ми працюємо донині.

 

Вебсайти освітнього омбудсмена 

Ми маємо два вебсайти. Головний – eo.gov.ua, де є інформація про права учасників освітнього процесу, новини та можливість подати звернення до освітнього омбудсмена різними способами.

Також функціонує Wiki довідковий вебсайт “Права в освіті” – https://info.eo.gov.ua, який створений для того, щоб кожен міг швидко знайти законодавче рішення для врегулювання того чи іншого освітнього питання у сфері освіти. Вебсайт має 4 розділи: здобувачам освіти та батькам, педагогам, освітнім управлінцям та безпечне освітнє середовище.

Кількість відвідувачів на вебсайтах – 2,115 млн.

Кількість переглядів —  близько 3 млн.

Публікацій – 843.

 

Перед початком повномасштабного вторгнення ми оприлюднили дописи про безпеку освітнього середовища, освітяни їх роздруковували як пам’ятку та опрацьовували з батьками та здобувачами освіти. Це дописи з Правилами евакуації для дітей: не говори, не біжи, не штовхайся, не повертайся, а також допис про вміст невідкладного евакуаційного рюкзака та інші. Вони є найпопулярнішими за кількістю відвідувань.

Telegram-канал освітнього омбудсмена https://t.me/eduombudsman

Телеграм канал створений у 2020 році

Публікацій 257

 

З початку 2020 року й станом на 30 липня 2024 року Служба освітнього омбудсмена оприлюднила 1567 публікацій на різних комунікаційних каналах.

 

Для ознайомлення учасників освітнього процесу зі своїми правами та висловлення позиції щодо важливих питань у сфері освіти освітній омбудсмен як публічна особа давав інтерв’ю, коментарі, прямі включення, їхня кількість становить 463.

Наші дописи досить часто цитували провідні медіа України, а інколи і закордонні. Кількість таких медійних згадок становить 4021.